Presedan!

Predstavnici Pokreta Samoopredjeljenje u Centralnoj izbornoj komisiji Kosova Alban Krasniqi i Sami Kurteshi zatražili su danas da se dodeli mandat njihovim kandidatima za odbornike u Skupštini opštine Leposavić, iako nisu dobili nijedan glasa, prenosi RTV Dukađini.

Ovom zahtjevu usprotivili su se članovi CIK iz Demokratske partije Kosova Arijanit Elshani i Ilir Gashi, i iz Demokratskog saveza Kosova Sami Hamiti.

Prema procentu osvojenih glasova, Samoopredjeljenje je u Leposaviću osvojilo 15 mandata, ali je samo 12 njihovih kandidata dobilo glasove, dok ostali nisu dobili nijedan glas.

Oko ovoga je zatraženo dodatno tumačenje, a Ilir Gashi je rekao da "ne može da glasa za overu kandidata koji imaju nula glasova".

I Hamiti je rekao da postoje dileme oko kandidata koji nisu osvojili nijedan glas.

„Imamo dileme za kandidate koji imaju nula glasova, dobro je da se overavaju procenti, ali moramo da imamo objašnjenje. Opširno smo razgovarali o tome, ostaje da overimo rezultate i dobijemo objašnjenje. Postoje dileme oko postojanja rupa u zakonu”, rekao je on.

Predstavnik Samoopredjeljenja u CIK Alban Krasniqi je rekao da je ovo pitanje regulisano članom 8. Zakona o lokalnim izborima i da se po njemu mandati za skupštinu dobijaju prema koeficijentu koji stranke osvoje.

„Član osam kaže da nemamo pravo da postupamo drugačije, osim da delimo mandate“, rekao je on.

Krasniqiju se usprotivio Ilir Gashi, predstavnik PDK u CIK, koji je rekao da samo kandidati koji su dobili glasove treba da budu sertifikovani, a ne oni koji nisu imali nijedan glas.

„Lično ne mogu da glasam za čovjeka koji ima nula glasova, to je nemoguće. Zakon tu mogućnost ne daje, nema ni legaliteta ni legitimiteta. Moramo da pročitamo svačija imena, moramo da overavamo kandidate jednog po jednog”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Dukadjini