Emisar EU

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da će na sastanku 2. maja u Briselu na dnevnom redu biti početak procesa formiranja Zajednice srpskih opština i dodao da je, kada je riječ o formiranju ove zajednice, cilj da se utvrdi pravni status kosovskih Srba, prenosi Reporteri.

On je u intervjuu za slovački "Denikn" rekao da će na sjednici 2. maja biti predstavljen nacrt Statuta ZSO, što je, prema njegovim riječima, prvi obavezujući korak.

Specijalni predstavnik EU rekao je da će se, kada je riječ o formiranju Zajednice opština sa srpskom, držati evropskih modela.

"Cilj je da se utvrdi pravni status kosovskih Srba i srpske manjine na Kosovu. Ovo vidimo kao priliku da se nekako razjasni odnos između vlasti na Kosovu i kosovskih Srba. I istovremeno da definiše ulogu Srbije u podršci Srbima na Kosovu. To je osjetljiva tema, o njoj se mnogo priča, ali za mene je važno da konačno počnemo da definišemo šta zajednica znači, kakav će biti njen status, koja će biti njena ovlašćenja. Držaćemo se postojećih evropskih modela", rekao je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri