Zamjenica premijera

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi za kašnjenje u ratifikaciji sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kosova o slobodnom kretanju okrivila je predstavnike Srba u Bosni i Hercegovini, i navela da je cilj Srbije da preko Zajednice srpskih opština "formira Republiku Srpsku na Kosovu", prenosi RTK.

Redžepi je navela da opštine ne mogu biti jednonacionalne, već moraju pripadati građanima i da će se Kosovo suprotstaviti, kako je istakla, tom fenomenu koji je sada aktuelan.

"U svakoj normalnoj državi postoje dvije vrste vlasti, lokalna i republička, a činjenica da se nekom drugom daje pravo na drugu izvršnu vlast, podrazumeva se da stvarate drugu državu u državi. Njen početak nema kraja, to je nešto što otvara Pandorinu kutiju i što može izazvati destabilizaciju u drugim zemljama regiona u kojima žive Srbi i ne samo oni, već i drugi narodi", izjavila je Redžepi.

Povodom naziva ZSO, gdje se po Ohridskom sporazumu pominje i termin "samoupravljanje", za koji kritičari vlasti na Kosovu kažu da je neka vrsta autonomije, Redžepi je pojasnila da su na Kosovu svi isti i da je, prema njenim riječima, malo manje važno kakva su ovlašćenja i kakav će statut imati to udruženje ili samouprava.

"Sama činjenica da je to definisano Ustavom, znači da mi kao država, moramo da poštujemo suverenitet i integritet Kosova", izjavila je Redžepi.

Izrazila je nadu da će sporazum koji je proizašao iz Berlinskog procesa, biti ratifikovan u bliskoj budućnosti u Bosni i Hercegovini, jer je, navodi, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da se neće protiviti slobodi kretanja i da nema pravo da sabotira sporazum.

Redžepi je za kašnjenje sporazuma okrivila i predstavnike Bošnjaka i Hrvata jer, kako kaže, nisu dovoljno uradili da bi uticali na ratifikaciju tog sporazuma koji je Skupština Kosova već ratifikovala.

Izvor: Kosovo online/RTK