Predsjednica Kosova

Predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani zahvalila je kosovskim institucijama, posebno Centralnoj izbornoj komisiji i bezbjednosnim institucijama, što su sproveli proces glasanja za vanredne izbore u četiri opštine - Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Osmani je u objavi na Facebooku zahvalila i "svim bezbjednosnim institucijama na profesionalnom radu koje su obezbjedile mirno i bezbjedno okruženje tokom izbornog procesa, koji je odložen sa decembra 2022. na april 2023. godine“

Prema njenim riječima, kosovske institucije omogućile su građanima da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, a kako tvrdi Osmani, pokazale su da "kriminalne grupe koje kontroliše Srbija ne mogu da diktiraju ustavne i pravne procese u Kosovu".

"Institucije Kosova omogućile su građanima da ostvare svoje pravo da građani učestvuju na izborima, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i pokazale da kriminalne grupe kojima rukovodi Srbija ne mogu diktirati ustavne i pravne procese u Republici Kosovo. Zahvaljujem svim onim građanima koji su učestvovali u glasanju, uprkos nezakonitoj intervenciji Srbije i njenih kriminalnih struktura da tako nešto onemoguće. Kao rezultat ovih kriminalnih radnji, mnogim građanima Srbije ovih opština je prećeno i ucjenjivani su kako ne bi učestvovali u izbornom procesu i na taj način nisu mogli da izraze svoju političku volju da biraju svoje lokalne predstavnike", navela je Osmani.

Ona je dodala da je "strano miješanje u izborne procese globalni problem za demokratski svijet, koji ne samo da narušava volju građana, već i krši princip suverene jednakosti država, kao jednu od temeljnih normi međunarodnog poretka".

"Republika Kosovo je izrazila svoju posvećenost na Samitu za demokratiju, organizovanom pod pokroviteljstvom predsjednika Bidena, da stane uz demokratske države u borbi protiv rastuće pojave stranog miješanja u izborne procese. Kontinuirano i otvoreno zalaganje Srbije da ometa razvoj slobodnih izbora u Republici Kosovo protivno je duhu i slovu posljednjeg sporazuma postignutog u Briselu, zajedno sa planom implementacije. Ovakvom pristupu Srbije mora da se suprotstavi ceo demokratski svijet, jer on istovremeno predstavlja akt nezakonite intervencije iz inostranstva, radnju koja je kažnjena nizom međunarodnopravnih akata", istakla je Osmani.

Predsjednica Osmani poručuje da će "institucije Kosova pojačati napore i stati uz sve građane u četiri opštine sjevera Kosova, kako bi ih zaštitile od prijetnji nelegalnih struktura".

"Institucije Kosova će takođe koordinirati akcije sa strateškim saveznicima kako bi se zaustavile dalje destabilizujuće akcije Srbije, koje su takođe suprotne posljednjem briselskom sporazumu. Odlučni smo da zajedno sa građanima ovih opština radimo na boljim uslovima života, više demokratije i blagostanja u svakom naselju ovih opština", zaključila je Osmani.

Izvor: Kosovo Online