Preko Facebooka

Premijer Albin Kurti nastavio je na Facebooku napade na tužioca Blerima Isufaja, čiju je uredbu kao glavnog tužioca predsjednica Kosova suspendovala prije nekoliko mjeseci, piše Reporteri.

U svom postu na Facebooku, Kurti je ponovio da tužilac Isufaj nije dobio ni jedan slučaj na sudu i dodao kako on želi da postane glavni tužilac, uprkos predsjednici i premijeru.

„Riječ je o tužiocu, koji je poznat na našoj javnoj sceni, koji je slučaj ubistva bivšeg šefa AKP Dina Asanaja kategorisao kao samoubistvo, dok je slučaj samoubistva bivšeg direktora informativne službe kod premijera Hamdija Sope prekvalifikovao u ubistvo. A ujedno se radi o tužiocu koji nikada nije dobio spor na sudu. I upravo ovaj tužilac želi da postane glavni tužilac, protivno volji predsjednika, predsednika parlamenta i premijera. To je velika sramota za čovjeka koji, uprkos vrhu vlasti, uprkos gorkom iskustvu koje cijela zemlja ima sa njim, želi da postane glavni tužilac“, istakao je Kurti.

U drugoj poruci on se obratio zamjenici predsjednika LDK-a, Hikmeti Bajrami, koji je rekao da u zemlji u kojoj vlada preuzima pravosudni sistem, demokratija se tu završava.

Kurti je na Facebooku rekao da je zamjenica Bajrami „rekla da bi Blerim Isufaj želeo da postane glavni tužilac, došao sa dosijeom Nagipa Krasniqija meni kao premijeru da bismo mogli da se dogovorimo“.

 „Veoma se zahvaljujem poslanici Hikmeti Bajrami što je pokazao kako su to radili. Rekao je da bi Isufaj želeo da postane glavni tužilac i da je došao kod mene sa dosijeom Nagipa Krasniqija kao premijera da bismo se cenjkali, ali on zna da se ja ne cenjkam, zato je došao kod vas. On vam je tako došao, zato što znate kako se završava mjesto glavnog tužioca, nije došao kod mene“, naveo je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri