Podrška

Premijer Kosova Albin Kurti tokom današnje posjete Katastarskoj agenciji Kosova, gdje je učestvovao i na ceremoniji polaganja kamena temeljca novog objekta ove agencije, obećao kontinuiranu podršku ovoj instituciji.

„Podrška Vlade ovoj instituciji neće izostati. Promjene se vrše u mnogim dijelovima državne uprave. Za 20 godina u ovu agenciju uloženo je oko 20 miliona eura. Samo do polovine našeg mandata ulaže se 16 miliona eura. Digitalizacija je ubrzala rad. Sada građani mogu da dobiju dokument preko platforme 'e-Kosova'“, naglasio je Kurti.

On je nagovjestio da se uskoro početi snimanje iz vazduha.

„Agencija igra ključnu ulogu u brojnim infrastrukturnim projektima. Svijesni smo da je katastar odraz jedne države. Eksproprijacije se često zloupotrebljavaju. Čestitam ministru Aliuu što smo za dvije godine platili 75 eura duga od eksproprijacije", rekao je Kurti.

Ministar Liburn Aliu je poželeo da projekat koji će postaviti kamen temeljac posluži u oblasti katastra.

„Katastarski problemi su prepreka razvoju zemlje. Vlasnici nekretnina mogu da dobiju sertifikate na mreži i rješavanje problema će biti brzo obrađeno. Snimanje iz vazduha će nam otvoriti mogućnosti za druge projekte“, rekao je on.

Novi objekat Katastarske agencije Kosova vrijedan je 2,1 milion eura i imaće četiri hiljade kvadratnih metara, prenosi RTKlive.