Jači pravni status

Profesor sa Univerziteta Johns Hopkins Edward Joseph ocjenio je da su Kosovo i Srbija napravili važan korak u normalizaciji odnosa, ali da predstoje još mnogi izazovi i predlaže da SAD ohrabre Evropsku uniju da posljednji sporazum postignut između Kosova i Srbije bude potvrđen u Ujedinjenim nacijama, prenosi Gazeta express.

"To je zaista težak proces", konstatovao je Joseph.

Ocjenjuje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio "negativan prema posljednjem dogovoru u Ohridu", time što je rekao da postoje neke tačke sporazuma koje neće poštovati.

"Jedini način da ovaj dijalog uspije za obe zemlje je ako prihvate snažne signale iz SAD i EU da su ozbiljni kao posrednici u ovom procesu. Predlažem da SAD podstaknu EU da potvrdi ovaj sporazum u Ujedinjenim nacijama, što bi mu donelo jači pravni status", rekao je Joseph za Teve 1.

Situaciju na Kosovu vidi kao vrlo osjetljivu.

Prema njegovim riječima, bez potpunog smirivanja situacije na terenu, teško je govoriti o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

"U ovom trenutku na sjeveru Kosova nije dobra atmosfera. Vidimo ozbiljne incidente, a Srbi su napustili institucije. Tako da je u ovim okolnostima teško govoriti o stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom. To je veoma problematično pitanje, jer podrazumeva određeni oblik autonomije, ili ga naziva oblikom samoupravljanja srpske zajednice. Normalno, to bi trebalo da dođe na kraju pregovora, gdje bi Kosovo dobilo priznanje od Srbije i zauzvrat bi prihvatilo ZSO, ali kao što vidimo, realnost je drugačija. ZSO je obaveza koju je Kosovo prihvatilo i mora da bude u skladu sa duhom Ustava", rekao je Joseph.

On je ocjenio i da je Kosovo u teškom položaju i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to maksimalno koristi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express