Vodi na stranputicu

Bivši direktor Policije Kosova Rasht Qalaj izjavio je da je objavljivanje dva različita saopštenja policije u slučaju ranjavanja Milana Jovanovića, ozbiljno narušilo imidž policije i Kosova.

Policija je juče ujutru saopštila da njeni pripadnici nisu učestovali u tom incidentu, da bi nekoliko sati kasnije saopštila da su četiri policijska službenika suspendovana, jedan zbog sumnje da je pucao u Jovanovića, a ostala trojica da nisu prijavili taj slučaj.

Qalaj je za Ekspres rekao da je to što policijski službenici nisu prijavili slučaj u pokušaju da to sakriju, vodi na stranputicu Generalnu direkciju Policije Kosova.

"Objavljivanje saopštenja Policije Kosova, prvo da nije bilo pucnjave, odnosno da ona nije umješana u taj incident, a onda se ispostavilo drugačije, ozbiljno je naštetilo policiji i državi, i na međunarodnoj areni", naveo je Qalaj.

Prema njegovim riječima, velika je greška što je takvo saopštenje prvobitno izdato, zato što bi policija trebalo da ima bar sve informacije. Saopštenje je, kaže, moglo da bude pažljivije napisano, dok se ne utvrde sve činjenice.

"Shvatio sam da policajci koji su suspendovani i uhapšeni nisu otkrili slučaj, pa su pokušali da ga sakriju i na neki način su doveli u zabludu čak i upravu policije. Kako god, ovo saopštenje koje je objavila policija ozbiljno šteti imidžu Kosova. Svi koraci koje policija preduzima su u redu, ali je prva izjava trebalo da bude diskretnija. Nije neophodno da bezbjednosna institucija izda saopštenje, pa da to demantuje, dok za ostale korake mislim da su u skladu sa zakonima", rekao je Qalaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express