Poslanik LDK

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gashi rekao je danas da je vlada Albina Kurtija u protekle dvije godine nekoliko puta dobila crvene kartone i da je slaba i katastrofalna za Kosovo, prenosi Gazeta express.

Na temu dijaloga sa Srbijom, Gashi je rekao da Kurti prekršio sva obećanja i da uspostavlja „teritorijalnu autonomiju opština sa srpskom većinom“, što je, dodao je, najteže kršenje Ustava Kosova i volje građana Kosova.

Gashi je podsjetio Kurtija na njegovo obećanje o reciprocitetu sa Srbijom, pa mu je poručio da je vlada do sada oborila rekorde uvoza iz Srbije u iznosu od 370 miliona eura.

"Trgovinski deficit je 4,7 milijardi eura. Povećali ste porez na imovinu za 100 odsto, dok je inflacija po Svjetskoj banci dostigla 20 odsto, a za osnovne životne namirnice više od 50 odsto, a vi i dalje vladate parolama bez ikakvog plana djelovanja u krizi koju samo produbljujete“, rekao je Gashi.

On je rekao da ova vlada nije ni slušala prijedloge LDK da se suoči sa krizom: suspenziju akcize na naftu, ukidanje PDV na osnovne proizvode, na određeni period, kao i povećanje zarada po osnovu povećanja stope inflacije.

„Kapitalne investicije za devet mjeseci 2022. bile su samo 11 odsto. Da li znate šta ste učinili ekonomiji Kosova? Da li znate da ste blokirali 800 miliona eura u budžetu u vreme kada je to državi i građanima bilo najpotrebnije? Da li znate da bi samo od iznosa novca koji je vašim nečinjenjem poništen, mnogi projekti bili urađeni“, podvukao je Gashi.

Naglasio je i da je za vrijeme ove vlade 100.000 građana izbjeglo sa Kosova.

Kada je riječ o energetici, Gashi je rekao da je ova vlada, zbog svoje nesposobnosti, dala stotine miliona eura, dok su cijene električne energije skočile dva puta - prvi put 100 odsto, a drugi put 15 odsto.

„Rezultati u zdravstu u 2022. godini su 'nula', 180 ljekara i stotine medicinskih sestara pobjeglo je iz zemlje i javnog sektora. Promjenili ste tri ministra, ministarstvo zdravlja je bilo bez šefa 80 dana, dok su liste čekanja za preglede rekordno duge“, precizirao je Gashi.

Vlada je, prema riječima Gashija, osmislila nove investicije samo u tri opštine, koje vodi partija na vlasti, a da je blokirala 18 opština samo zato što njima ne upravlja ova partija.

"Ova vlada je dobila toliko crvenih kartona zbog pokušaja da se dočepa vlasti da je to nezamislivo. Nažalost, vi ste katastrofa za ovu zemlju", rekao je Gashi na kraju obraćanja u Skupštini.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express