Ne poštuje dogovor

Ministrica ekonomije, Artane Rizvanolli, izniela je detalje o dešavanjima u periodu od godinu dana od postizanja sporazuma o energetici između Kosova i Srbije u okviru procesa dijaloga.

Ona je u Rubikon-u, na Klan Kosova istakla da je kosovska strana na vrijeme završila sve ono što je dogovoreno ovim sporazumom, ali da srpska strana nije ispunila svoje obaveze.

U vezi sa tim je Rizvanolli dodala da će da traži obeštećenje od Srbije.

"To je nasljeđeni sporazum iz 2013. godine i onda su zaključci iz 2015. takođe deo ovog sporazuma. U junu prošle godine imali smo potpisivanje za njegovu implementaciju”, rekla je Rizvanolli.

"Mi kao vlada i sve naše institucije kao što su KOSTT, Regulatorna kancelarija za energetiku i distributivna kompanija koja jedina ima licencu za cijelu teritoriju Kosova, izvršili smo sve svoje dužnosti koje smo imali u okviru ovog sporazuma“.

"S druge strane, to nisu učinili srpska strana i kompanija ‘Elektrosever’. Prije nekoliko nedelja, KEDS je poslao 'Elektroseveru' ugovor za podugovaranje nekih distributivnih usluga, sa rokom za potpisivanje ovog ugovora do 31. marta, kako je to predviđeno dogovorom. Nažalost, to još nije urađeno, ali je to bila jedna od tema razgovora juče u Briselu”.

"Vjerujemo i nadamo se da će druga strana da poštuje dogovor, ukoliko ne, Regulatorna kancelarija za energetiku će biti prinuđena da oduzme licencu kompaniji, ova situacija je sada nepodnošljiva. Tražićemo odštetu od Srbije jer je ona ta koja koči sprovođenje ovog sporazuma”, rekla je.