Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Haki Abazi istakao je da je termin samoupravljane isto što i samouprava, i dodao da premijer Albin Kurti "igrom riječi" pokušava da pomuti situaciju na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Abazi je naglasio da su tačke 7 i 10 dogovorenog sporazuma ključne, jer je, kako je istakao, Kosovo dužno da sprovede sve sporazume potpisane sa Srbijom.

"Tačka sedam stvara unapređenje u pravu i definiciji srpske zajednice kao posebne manjine na Kosovu, stvara odvojene kanale komunikacije sa vladom, što znači da je ova etnička grupa bila pod uticajem izvan građanske strukture. S druge strane, dozvoljen im je i omogućen odnos sa Beogradom. U nekom obliku to nam govori da je produžena ruka Srbije i dalje ostala na snazi i da je prihvaćena od strane međunarodne zajednice i od strane kosovskih vlasti, kao politički instrument koji koriste Srbi na Kosovu. Finale je na tački 10, što obavezuje strane da sprovedu sve prošle potpisane sporazume koji uključuju ZSO", rekao je Abazi.

On je rekao da je pokušaj drugačijeg tumačenja ZSO pokušaj da se "baci oblak nad situacijom koja je već zamagljena".

"Iskušenje je sa tumačenjem na albanskom, definitivno uključeno u tačku 10 u posljednjoj rečenici, i nije ništa drugo do pokušaj bacanja magle u situaciju. Cjelokupan dvogodišnji proces je netransparentan, posebno poslije predstavljanja francusko-njemačkog plana“, navodi Abazi.

Prema njegovim riječima, sporazum o povratku katastarskih mapa će se sprovesti poslije implementacije ZSO, kada će katastarske mape biti predate opštinama sa srpskom većinom.

"Postoji sporazum o povratku katastarskih mapa na Kosovo, koji Srbija nije sprovela. U slučaju odobrenja, izvršenja samoupravljanja kao koncepta, Srbija ne može da zaustavi predaju tih katastarskih mapa srpskim opštinama na Kosovu. To znači da je menadžment nedefinisan, čak i bez ograničenja do sada. Što znači u smislu funkcija koje te opštine nose i te strukture, menadžment može biti sve i činjenica da se tamo uvodi kao rečenica za beg od riječi 'samouprava' jer je upravljanje takođe menadžment, gdje je međunarodna zajednica osmislila sopstvene interese koji su normalni za održavanje mira i stabilnosti", istakao je Abazi.

On je rekao da su tenzije na sjeveru i odlazak Srba iz institucija faktori koji su doveli do sporazuma.

"Time je sporazum od 27. februara kulminirao pogrešnim diskusijama u posljednje dvije godine, što je rezultiralo tenzijama na sjeveru oko registarskih tablica i povlačenja Srba iz institucija", rekao je Abazi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online