U okviru dijaloga

Premijer Albin Kurti rekao je sinoć da će sljedeći sastanak u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti održan u aprilu.

Kurti je, za TV Dukađini, objasnio da će se najprije sastati glavni pregovarači.

„Sastaćemo se u aprilu, prvo će se sastati glavni pregovarači, a potom će biti održan sastanak i na visokom nivou. Na njemu ćemo razgovarati o primeni sporazuma”, rekao je on.

On je odbio da odgovara na pitanja vezano za njegove ranije izjave, poručivši da nije "vremeplov".

„Kao premijer Kosova nasljedio sam nekoliko sporazuma, od kojih moram da napravim najbolje moguće. Ali ne tražite od mene da pričam o prošlosti. O izjavama iz 2010. Ili 2005. Kakva je to opsesija? Ja nisam vremeplov. Ne vraćajte me godinama unazad“, naglasio je Kurti.

On se osvrnuo na Ohridski dogovor, ponovivši da predsjednik Srbije nije hteo da ga potpiše.

"Evropska unija je rekla da postoji sporazum. Srbija je takođe rekla da postoji sporazum. Srbija se obavezala da će primjeniti ovaj sporazum, ali je odbila da potpiše sporazum. Postoji strah predsjednika Srbije, a ne nepostojanje sporazuma“, ukazao je Kurti.

Srbija bi, smatra on, želela da nema sporazuma, jer u njoj stoji de fakto priznanje.

"Pa, postoji dogovor, nije u redu da se kaže da nema dogovora. Samo bi Srbija htjela da nema dogovora. Mi imamo de fakto priznanje, ali ono što nemamo je Zajednica srpskih opština u preambuli, kako je Srbija želela“, rekao je Kurti.

Naš princip je bio i ostao „ne ZSO“

Kurti je ocjenio da je sporazum postignut sa Srbijom na osnovu evropskog prijedloga koristan za Kosovo i dodao kako "Zajednice srpskih opština nije bilo i da je neće ni biti".

„Ono što je najvažnije ništa ne ugrožava mogućnost napretka. Ne tražite od mene da pričam o meni iz 2013. godine. Naš princip je tada bio „nema Zajendice“, a mi smo i danas na poziiciji „nema Zajednice“, izjavio je on.

Berishaj napadnut kako bi se postavila zamka Vladi

U vezi afere oko ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja, kazao je da je diplomata napadnut da bi se postavila zamka njemu i da je Berišaj dao svoja objašnjenja u vezi sa aferom.

Kurti nije želeo da kaže da li će Vlada preduzeti nešto u vezi sa tim slučajem, niti da Berishaj može biti razriješen.

On je rekao da je protiv ambasadora u Hrvatskoj vođena žestoka kampanja na Kosovu, ali i u Srbiji i da neće preduzeti nikakve korake dok Berishaj ne da svoja objašnjenja.

„On čeka da se proces završi. U ovoj divljoj kampanji koja je razvijena protiv Martina Berishaja na Kosovu, u Srbiji i Sloveniji, takođe i protiv aktuelnog slovenačkog premijera, koji je to nazvao klevetom i izmišljotinom“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo online/ RTV Dukađini