Predsjednik skupštine

Predsjednik skupštine Glauk Konjufca izjavio je da je Kosovo je dobilo snažne međunarodne garancije da sa Zajednicom srpskih opština neće biti stvoren treći nivo vlasti i da bi, ukoliko se traži da ZSO ima izvršna ovlašćenja, trebalo da se ide na izbore, prenela je Ekonomija onlajn.

"Dobili smo jake garancije da će ZSO biti svojevrsni forum. Ali, ako se traži da ZSO ima izvršna ovlašćenja ili se to radi ustavnim promenama, mislim da ništa više nema nikakvu vrijednost i da zemlja treba da ide na izbore“, naglasio je Konjufca.

Kaže da zahtjev za udruženjem, osim što je to predviđeno sporazumom Kosova i Srbije iz 2013. godine, predstavlja zahtjev Srbije, a ne srpske zajednice.

On je rekao da je za kosovske Srbe od vitalnog značaja da iskoriste prava koja im omogućava Ahtisaarijev paket, kao dokument koji predviđa prava za manjinske zajednice na najvišem nivou.

Konjufca je pojasnio korake koji se očekuju u budućnosti u pogledu samouprave srpske zajednice, prema Evropskom planu i aneksu.

"Spominje da EU formira tim za praćenje, koji izvještava EU i gura strane ka onome za šta su rekli da su se dogovorili“, kaže on.

U tom pogledu kaže da su se Vlada, ali i opozicija, već snažno pozicionirali da neće dozvoliti povezivanje sa izvršnom vlasti.

"Jake su garancije da će to biti neka vrsta foruma za bavljenje interesima Srba. Entitet koji je jednonacionalan, a koji je nosilac javne vlasti i za koji se traži da Kosovo promjeni ustav, mislim da je to crvena linija i onda moramo da stojimo čvrsto. U tom slučaju, Vlada Kosova nema smisla, ni parlament više nema smisla, a zemlja treba odmah da ide na izbore po mom mišljenju“, kaže Konjufca.

Konjufca očekuje da će sutra u parlamentu vlast i opozicija na kraju sačiniti rezoluciju kojom bi se ponovo naglasile crvene linije preko kojih Kosovo ne može ništa da pregovara ili sprovodi.

Suditi Vučiću zbog nestalih kao Putinu

„Ako međunarodna zajednica kaže da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne zna gdje su nestali, onda laže, jer Vučić zna gdje su. Predsjednika Srbije treba optužiti pred međunarodnim sudom kao Putina. Skrivajući zločine i genocid počinjen na Kosovu, predsjednik Srbije zaslužuje da mu sudi Međunarodni sud pravde, kao što to trenutno čini protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina“, kaže predsjednik Skupštine Kosova.

On je objasnio da kada je riječ o prikrivanju zločina, kao što je slučaj sa nerasvetljavanjem sudbine nestalih ili nasilno otetih lica tokom rata, Vučić i srpski režim čine težak zločin protiv čovječnosti.

"Srbiji je bio potreban međunarodni protektorat zbog ratnih zločina", smatra Konjufca.

On tvrdi da Vučić i država Srbija dobro znaju gde se kriju tijela ubijenih i kidnapovanih Albanaca tokom rata.

„Ljudi su nasilno kidnapovani, nestali, ne zna se ni njihova sudbina ni gde su njihova tijela. Što se tiče toga gdje su, mislim da nije šala i da se, zaboga, međunarodna zajednica zavarava ako kaže da Vučić ne zna“, kaže Konjufca.

Podsjeća i na akciju srpskih vlasti kada su odlučile da na posmrtnim ostacima ubijenih Albanaca izgrade poligon u Batajnici, zločin koji je kasnije otkriven.

"Vučić, koji je bio dio Miloševićeve vlade zna gdje su nestali", naglašava Konjufca, pozivajući Hag da se pozabavi ovim pitanjem.

S obzirom na sve ove radnje, Konjufca kaže da postoje uslovi da se Vučić suoči sa međunarodnim krivičnim gonjenjem poput Putina.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online