Lokalna preduzeća oštećena

Kosovo je povećalo uvoz robe iz pet zemalja EU koje ga ne priznaju sa šest miliona eura u decembru prošle godine na 26 miliona eura u januaru ove godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku Kosova i Centralne banke Kosova, prenosi Ekonimia online.

Centralna banka Kosova je potvrdila da je samo u januaru ove godine uvoz iz Grčke bio 16,2 miliona eura, iz Rumunije 3,5 miliona eura, iz Španije 3,1 milion eura, iz Slovačke 1,15 miliona eura i sa Kipra 0,29 miliona eura.

Predsjednik Udruženje preduzetnika Kosova Agim Shahini je rekao da su rastom uvoza iz tih zemalja lokalna preduzeća oštećena.

"Kosovo nastavlja da uvozi proizvode iz različitih zemalja, bez obzira da li imamo dobre ekonomske, političke i diplomatske odnose sa njima. Mi to ne vidimo kao problem, ali dajemo prioritet tamo gdje imamo lakši pristup uvozu, a to se dešava sa pet zemalja koje ne priznaju Kosovo. Uzimam za primjer Srbiju, koja je prošle godine imala preko 432 miliona eura trgovinske razmjene sa Kosovom. Ispostavlja se da mi kao potrošači nismo opterećeni nacionalizmom, a kamoli biznismeni. Mi nastavljamo da jednako tretiramo sve proizvode iz svih zemalja, bez obzira da li nas priznaju ili ne, ali te zemlje nas ne tretiraju isto, a trebalo bi da sprovodimo mjere reciprociteta prema njima, bez obzira na stav EU", rekao je Shahini.

Inače, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Kosova, uvoz robe iz EU bilježi rast od 4,6 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online