Demanti

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Armend Muja demantovao je lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, koji je kritikovao vladu Albina Kurtija zbog visokog uvoza robe iz Srbije.

Haradinaj je izjavio da je u vrijeme dok je bio premijer iz Srbije na Kosovo najviše dolazilo robe u vrijednosti četiri miliona eura za godinu dana, a podsjetio je i da je uveo porez na srpske proizvode od 100 odsto.

"U vrijeme Kurtijeve vlade ova brojka samo za 2021. dostigla je preko 300 miliona eura“, napisao je Haradinaj na Facebooku u subotu, nazvavši to "lažnim reciprocitetom Albina Kurtija“.

Međutim, poslanik Muja kaže da Haradinajeva izjava "u najboljem slučaju pokazuje nedostatak znanja o ekonomiji i brojkama". On je podsjetio da je rekord uvoza iz Srbije zabilježen 2017. godine, u vrijeme koalicije PAN, kada je Haradinaj bio premijer, sa 449 miliona eura, odnosno 15 odsto ukupnog uvoza sa Kosova.

"Oko 55 miliona uvoza iz Srbije u 2017. godini bila je struja", napisao je Muja.

On je rekao da je 2021. godine glavni regionalni partner u trgovinskoj razmjeni za Kosovo Albanija.

"Nabavke iz Srbije pale su na 6,5 odsto ukupne vrijednosti kosovskog uvoza. Potrebe za strujom Kosova više ne pokriva Srbija kao u vrijeme PAN-a (55 miliona eura godišnje) već Albanija, Danska i Sjeverna Makedonija", dodao je Muja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore