Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik LDK Lutfi Haziri rekao je, pred sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da mu nije jasno zbog čega su pregovori preseljeni iz Brisela u Ohrid i da se iza svega krije pisanje statuta ZSO, prenosi Gazeta express.

„Nevesta nije mnogo lijepa, ali do braka mora doći. Ovo je opis sporazuma između Kosova i Srbije, prema evropskom prijedlogu, kako ga je predstavio njemački emisar Manuel Sarrazin. On ne krije da dogovor na osnovu ovog predloga nije najbolji, ali je, prema njegovim riječima, najrealniji moguć", rekao je Haziri.

Potpredsjednik LDK kaže da pokušava da „prevede” ono što je rekao njemački emisar, dodajući da se ovaj sporazum vrti oko statuta ZSO, za šta je, kako kaže Haziri, ceo ovaj proces pregovora i započet.

„Rečeno nam je 'ovo je kupus od koga treba da se prave dvije pite'. To će mnogo zavisiti od 'mlade' i njene sposobnosti da racionalizuje i učini sporazum zadovoljavajućim za obe strane. Zatim, cjelokupno angažovanje u vezi sa ovim osnovnim sporazumom, kao evropskim dokumentom, ima temu koja se često ne ističe u javnim nastupima, jer je postala 'zabranjena riječ'. Rečeno nam je da je slon u sobi, a ako govorimo o 'slonu u sobi', onda je statut ZSO glavno, ključno i jedino pitanje zbog kojeg je pravljen ovaj proces i za koje se strane zalažu kao za prioritetno”, naveo je Haziri.

On tvrdi da je suština sporazuma u članu 7, gde se govori o "samoupravljanju" srpske zajednice i davanju posebnog statusa Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Praktično, dokument kao takav počinje da se gradi od člana 7, kao dokument koji su strane već prihvatile, o kome se ne može ponovo pregovarati ili ponovo govoriti u Ohridu, ali će se raspravljati o aneksu dokumenta“, ocjenio je Haziri.

Funkcioner LDK očekuje da bi sastanak u Ohridu mogao da bude komplikovan, zbog aneksa dokumenta koji je poznat kao Plan implementacije.

„Nema očekivanja da će se nešto formalizovati, nadam se da neće biti komplikovano, jer su očekivanja da će u aneks dokumentu doći do komplikacija ovog procesa, što bi, nažalost, izazvalo zastoj. Zvaničan stav LDK-a je da sporazum sa Srbijom treba da se fokusira na priznanje, budući da bilo koji drugi sporazum ne garantuje normalizaciju odnosa sa Srbijom", rekao je Haziri.

Upitan da li bi u postojećim okolnostima bilo moguće uključiti međusobno priznanje u evropski prijedlog, on kaže da je „glavni cilj ovog dijaloga priznanje i normalizacija odnosa sa posljednjim susjedom na Zapadnom Balkanu i sa zemljom koja se graniče sa Kosovom, a to je Srbija”.

Dodaje da je to Kurtijev zadatak, ali da je Kurti „otvorio Kosovo Srbiji“ i sada ima dužnost da ne dozvoli da ona podriva Kosovo kao državu.

"Gospodin Kurti ima samo ovaj zadatak, normalizaciju odnosa sa Srbijom. Kurti radi na otvaranju Kosova u odnosu na Srbiju i ostaće upamćen kao premijer koji je otvorio Kosovo Srbiji. Svi problemi koji postoje su povezani sa ZSO i modalitetima koje pominje i ispituje njegov tim, jer on kao premijer Kosova govori o teritorijalnoj i političkoj autonomiji predloženoj u aneksu. Njegova dužnost je da u okviru platforme, političkih kriterijuma i principa pregovora ne dozvoli da se utiče na ustavnost, teritoriju, suverenitet i karakter državnog uređenja Kosova“, smatra Haziri.

Aktuelni razgovori sa Srbijom, prema Haziriju, predstavljaju predstavu sa samo "jednim glumcem".

„Samo premijer pregovara. Postoji tehnički tim, prvi potpredsjednik Vlade kome je delegiran dio tehničkih razgovora, koji se bavi samo implementacijom ili se uglavnom bavi implementacijom protokola dogovora koje su postigli drugi premijeri, ali nema tim", rekao je Haziri.

Kurti je ovih dana boravio u Strazburu i potpredsjednik LDK tu posjetu vidi kao odraz Kurtijevog dosadašnjeg ponašanja.

„U okviru sastanaka mehanizma sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, premijer ide sa poslanicima Samoopredjeljenja. Premijer u pregovorima i na sastancima u inostranstvu predstavlja sebe i svoju stranku”, primjetio je Haziri, uz ocenu da jedan čivek i jedna stranka ne mogu da zaključe proces normalizacije, jer je za to potrebno  političko jedinstvo i što širi konsenzus.

Haziri smmatra da je Kurti dužan da pregovore vodi transparentno i da redoovno izveštava Skupštinu Kosova o njihovom toku, jer je to obećao građanima Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express