Izvestilac EP za Kosovo

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon rekla je na sjednici EP o Kosovu, da se moraju ispoštovati postignuti sporazumi između Kosova i Srbije kako bi obe strane napredovale na evropskom putu, prenosi Klan Kosova.

Ona je istakla da je pitanje članstva Kosova i Srbije razjašnjeno od strane mnogih iz međunarodne zajednice.

"Ponoviću koliko je važan zamah i zajednički napori EU i SAD da se stvari pomere napred u dijalogu sa Srbijom. Svi znamo da bez pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije neće biti prijema u Uniju. Voljela bih da vidim uspješan završetak dijaloga, gdje će sva preostala pitanja biti riješena, ili treba reći, skoro sva, a onda će, nadam se, biti sprovedena", navela je Von Cramon.

Ona je dodala da Kosovo ne sme da dozvoli sebi da bude strana koja će sprečavati sporazum.

"Sa ovim će Srbija priznati nezavisnost ali ne govoreći naglas da je to učinila. Dijalog pokreće mnoga osjetljiva pitanja i potpuno razumem da vaša zabrinutost oko ishoda može uticati na neke ranije sporazume. Međutim, već postignuti sporazumi moraju se poštovati i zakonski sprovoditi. Kosovo ne bi trebalo da dozvoli sebi da bude strana koja sprečava potpisivanje sporazuma“, poručila je Von Cramon.

Ona je zatražila od institucija Kosova da pokažu liderstvo i pronađu načine za sprovođenje svih dogovora koji proizilaze iz dijaloga.

"Molim vas, budite proaktivni i dajte svoje prijedloge o tome kako vidite kraj. Naravno, promjene se moraju izvršiti u okviru ustavnog okvira Kosova i njegovog pravnog poretka. Opet, pronalaženje načina za prilagođavanje neizbežno će dovesti do velikog koraka bliže okončanju dijaloga i finalizaciji ovog dugog procesa. Još jednom da budem vrlo jasana: postoji puna saradnja i transatlantska sinhronizacija za dijalog. Kosovo treba da iskoristi ovaj novi duh mogućnosti sa svojim saveznicima da podstakne odlučan razvoj dijaloga, a Evropski parlament je uvek spreman da pomogne i pažljivo prati to u narednom periodu", istakla je Von Cramon.

Ona je rekla da je za dijalog u Briselu potrebna jaka politička volja i izrazila uvjerenje da će Kosovo uraditi svoj posao, ne zato što to zahtjeva EU, već zbog svojih građana.

"Vi, kao što dobro znate, imate snažnog saveznika ovdje sa nama u EP, naravno i sa mnom lično. Više puta naglašavala potrebu za hitnom liberalizacijom viznog režima, koja je odavno zakasnila, uprkos činjenici da ste ispunili sve kriterijume. Želim da vidim plodnost naših zajedničkih napora u budućnosti jer građani Kosova zaslužuju da žive u zemlji koja uživa puno međunarodno poštovanje i jasnu evropsku perspektivu", zaključila je ona.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova