Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi tokom boravka u grčkoj prestonici u intervjuu za grčki list „Kathimerini, kazao je da Grčka treba da nastavi sa odlučnim korakom u priznavanju Kosova

„Sada kada se Srbija praktično obavezala da prizna Kosovo i polako shvata da je to najbolje i za nju, Atina treba da iskoristi ovaj zamah da napravi odlučujući korak i pojača naše zajedničke napore za stabilizaciju Zapadnog Balkana", rekao je Bislimi.

Zamjenik premijera Kosova je takođe odgovorio na zabrinutost izraženu u vezi sa efektima koje priznanje Kosova od strane Grčke može imati u vezi sa pitanjem Kipra.

Slučaj Kosova nema apsolutno nikakve veze sa Kiprom, naglašava on i podvlači da svako izjednačavanje okupiranog Kipra sa Kosovom šteti pitanju Kipra, jer je njegovu zemlju već priznala većina članica Ujedinjenih nacija.

"U interesu Kipra je da učini što je moguće više da se te paralele izbegnu“, naglašava on. Što se tiče evropskog kursa Kosova, nakon posljednje prijave za članstvo u Evropskoj uniji, Bislimi, koji je odgovoran i za evropske integracije i razvoj događaja, kaže da ono što očekuje jeste da nijedna zemlja ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

On je dalje rekao da je Kosovo lider na Zapadnom Balkanu po nekoliko međunarodnih pokazatelja koji se odnose na demokratiju, borbu protiv korupcije i slobodu medija.