Neuspjeh

Američki profesor Daniel Server ocijenio je da dogovor u Briselu nije postignut jer je, kako kaže, sastanak završen bez potpisivanja sporazuma o normalizaciji.

Serwer je kazao da se to rangira kao neuspjeh, posebno nakon mjeseci iščekivanja sporazuma, a analizirajući član po član, navodi da član 7 sporazuma koji govori o "nivou samoupravljanja" pretvara Zajednicu srpskih opština u formu kakvu Srbija želi.

"To su nerecipročne odredbe koje imaju za cilj da zadovolje srpsko stanovništvo Kosova, bez ikakvog uporedivog sporazuma unutar Srbije. Prvi stav zamjenjuje odredbe Briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština iz 2015. godine. Umjesto da preuzme tu institucionalnu formu, on opisuje funkcije koje Beograd želi od takvog udruženja - samoupravljanje za srpsku zajednicu, pružanje usluga koje djelimično finansira Srbija i direktan kanal komunikacije sa vladom Kosova", naveo je Serwer.

Ipak, Serwer primećuje da ovaj prijedlog posmatrano u cijelini unapređuje odnose, kako navodi "između dvije države jer, smatra, sporazum vodi do međusobnog priznavanja Kosova i Srbije kao suverenih i nezavisnih država".