Pandemija

Ovih dana na Kosovu je zabilježen porast novih slučajeva COVID-19 sa trendom rasta u narednim danima. Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova apeluje na građane da nastave da nose maske u zatvorenom prostoru i da se vakcinišu.

Dvoje preminulih i 12 novih pozitivnih slučajeva COVID-19 je bilans koji je prijavljen u ponedjeljak na Kosovu, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravlje Kosova. Direktor Infektivne klinike Univerzitetsko kliničkok centra Kosova  Arben Vishaj je u izjavi za Radio Kosovo rekao da trenutno u klinici kojom on rukovodi leže tri pacijenta, a da su dva na terapiji kiseonikom. Višaj savjetuje da građani ovih dana budu posebno oprezni.

"Građani koji su stari i imaju teška oboljenja trebalo bi da ojačaju imunitet vakcinacijom protiv COVID-19. Građanima preporučujem da na mjestima gdje posjećuju i gdje su velike gužve preduzmu mjere za  prevencije kod suzbijanja zaraznih bolesti kao što su: nošenje maski, lična higijena i sl. COVID-19 još nije prošao, među nama je, iako je situacija trenutno mirna", kaže Vishaj.

Stručnjak za infektivne bolesti Nderim Hasani kaže za Radio Kosova da se razlikuju simptomi koji prate vakcinisane pacijente i one koji se u prethodnom periodu nisu vakcinisali.

"Simptomi kod osoba sa punim imunitetom su kao kod blaže prehlade, jer su ove varijante blage kao obična prehlada. Što se tiče pacijenata sa oslabljenim imunitetom, oni se obično mogu da imaju ozbiljnije simptomima kao što je bronhopneumonija", tvrdi Hasani.

U cilju jačanja imuniteta i prevencije novih slučajeva i teških oblika bolesti, građanima se savjetuje vakcinacija. Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova preporučuju građanima da budu oprezni u sprovođenju preventivnih mjera protiv zaraznih bolesti kroz sprovođenje odluka Vlade, nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, distancu, higijenu, dezinfekciju ruku u svim javnim i privatnim ustanovama i vakcinaciju protiv COVID-19.