Poslanica PDK

Poslanica Demokratske partije Kosova Ariana Musliu-Shoshi, koja je i članica Odbora za spoljne poslove i dijasporu, rekla je da je premijer Albin Kurti "oduševljen ZSO ali bježi od odgovornosti", prenosi Koha.

Musliu-Shoshi je navela da Kurti ima različite stavove i izjave, kako za međunarodne tako i za lokalne medije.

"Dakle, ovo je bijeg od odgovornosti”, naglasila je Musliu-Shoshi.

Musliu-Shoshi ističe da je impresionirana stavom Kurtija o ZSO, kome je glavni razlog dolaska na vlast bilo protivljenje formiranja ZSO.

„Danas vidimo Kurtija, koji je vređao sve ove sporazume koji su postignuti uz mnogo truda i odricanja, od 2010. godine pa nadalje, uključujući i sporazum iz 2013. godine, koji je jedini sporazum ratifikovan u Skupštini, a poznat je kao međunarodni sporazum. Znamo da je bilo mnogo protesta, napada na institucije, bačen je suzavac. Dakle, izgradio je lažnu stvar, jer ZSO koju je prihvatio, radi na podizanju nivoa samouprave”, rekao je ona.

Musliu-Shoshi ističe da je Kosovo i dalje dio Ustava Srbije, dodajući da je to problem koji će nastaviti da raste.

Musliu-Shoshi je izjavila da je od oktobra prošle godine podnosila poslanička pitanja Kurtiju, pozivajući ga na odgovornost.

Povodom jučerašnje sastanka u Briselu, Musliu-Shoshi je navela da je vođen dijalog o temama koje su zaista bile zatvorene za Kosovo, dodajući da je Kurti degradirao svoju političku karijeru u odnosu na stavove prema prethodnim sporazumima.

"Kurti duguje građanima i prethodnim vladama veliko izvinjenje, jer su svi dosadašnji sporazumi bili u bliskoj saradnji sa međunarodnim saveznicima i njihovim uputstvima", dodala je ona.

Musliu-Shoshi zatražila je veću transparentnost o procesu dijaloga kao i o francusko-njemačkom prijedlogu od Kurtija.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore