Utvrditi put naprijed

Zajednički sastanak premijera Kosova i predsjednika Srbije uslijedit će nakon odvojenih sastanaka sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se u ponedjeljak u Briselu.

Sastanak će uslijediti nakon odvojenih sastanaka s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku Josepom Borrellom, uz podršku specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, saopćila je služba za vanjske poslove EU-a.

Najavljeno je da će na kraju sastanka Borrell održati konferenciju za novinare.

Pismo Macrona, Scholza i Meloni

Pred novu rundu dijaloga Kosova i Srbije, koja se održava u Briselu uz posredovanje EU-a, Vučić i Kurti primili su zajedničko pismo predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i premijerke Italije Giorgije Meloni.

Kako se navodi u saopćenju Vlade Kosova, u pismu je istaknuto da je zaključivanje i provođenje sporazuma za opću dobrobit građana Kosova, za mir i prosperitetni razvoj regije i za napredak evropske perspektive Kosova, prenosi Beta.

Macron, Scholz i Meloni su u pismu pozdravili javne izjave Kurtija u vezi s evropskim prijedlogom.

‘Hitno utvrditi put naprijed’

“Smatramo da je sada hitno utvrditi put naprijed u cilju zaključivanja ovog sporazuma i osiguravanja njegove provedbe. Na osnovu teksta koji ste dogovorili u svojim zaključcima od 9. februara, Evropsko vijeće je izrazilo podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno je pozvalo i Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bez uvjeta provode obaveze na koje su se obavezali u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju zajednice opština sa srpskom većinom [na Kosovu]”, navedeno je, između ostalog, u pismu.

Također se ističe da koraci za realizaciju koja predstoji treba odražavati ovaj politički pristup, osiguravajući da se i “Osnovni sporazum” i preostale obaveze iz dijaloga rješavaju na adekvatan način bez odgađanja.

“Računamo na Vaše lično rukovodstvo koje će konstruktivno težiti brzom zaključivanju i primjeni ovog sporazuma. Uvjereni smo da je ovo ključno za dobrobit vaših građana, za miran i prosperitetan razvoj regije i za unapređenje evropske perspektive vaše zemlje”, navodi se u pismu Macrona, Scholza i Meloni.