Nova ‘agencija’

Savjetnik iz redova bošnjačke zajednice u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore Ćerim Bajrami izjavio je da Zajednica srpskih opština na Kosovu ne može da bude Republika Srpska, pa čak i da bi osnivanjem ZSO bio stvoren “srpski geto unutar Kosova”, prenela je Koha.

Bajrami je u emisiji "60 minuta" KTV-a rekao da je Republika Srpska u Bosni i Hercegovini faktor koji djeluje u skladu sa Ustavom BiH i zakonima, i Dejtonskim sporazumom.

“S druge strane, Zajednica srpskih opština na Kosovu, bez obzira na stepen zakonitosti, kako upozoravamo svakog dana, biće nova ‘agencija’ na Kosovu, odnosno Srbija će legalizovati sve one nelegalne strukture ovde koje još uvijek rade i biće geto. Zajednica će biti geto Srba na Kosovu, koji će ujediniti četiri opštine. Nije dobro da srpska zajednica ide u geto", rekao je Bajrami.

Po pitanju sporazuma o kretanju samo ličnim kartama sa Bosni i Hercegovini, koje je parlament Kosova ratifikovao u četvrtak, rekao je da bi taj dokument trebalo da bude ratifikovan i u Bosni i Hercegovini.

"Ovaj sporazum mora biti ratifikovan i u Bosni i Hercegovini. Nakon što se ratifikuje, odluku o ukidanju viznog režima mora da donese Savjet ministara Bosne i Hercegovine, kao i Vlada Kosova", dodao je Bajrami.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore