Demokratska partija Kosova postavila je sinoć video projektor ispred zgrade Vlade Kosova, i projektovala sliku na kojoj su premijer Kosova Albin Kurti i ambasador u Hrvatskoj Martin Berishaj, sa natpisom „Martinova vlada“, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanica PDK Eliza Hoxha navela je da je svrha ove akcije da se rasvjetli ko zapravo vodi Kurtijevu vladu.

„Kako ste mogli da pročitate u međunarodnim medijima, ambasador Martin Berishaj, sa preko 4,5 miliona eura koje je povukao iz kompanije GEN-I sa sjedištem u Beogradu, osumnjičen je da je finansirao kampanju Samoopredjeljenja. Shodno tome, ovo je Berishajeva vlada, a ne Kurtijeva vlada. Prošlo je skoro godinu dana otkako je izbio veliki regionalni skandal u koji je Martin Berishaj umješan, a premijer Kurti ništa ne preduzima. Naprotiv, štiti ga ljubomorno i odlučno, kao ličnog prijatelja“, naglasila je Hoxha.

PDK je ponovo pozvala pravosudne organe da istraže aferu ambasadora Berishaja.

„Tražimo od premijera Kurtija da smeni ambasadora Berishaja i što prije ga dovede na Kosovo pred pravdu“, rekla je Hoxha.

Predsjednica Demokratske omladine Kosova Arbnora Salihu rekala je da afera u vrijeme visoke nezaposlenosti tera mlade ljude da odlaze, dodajući da Berishaj narušava ugled Kosova.

„U vrijeme kada je stopa nezaposlenosti među mladima na Kosovu iznad 35 odsto, ambasade su pune razočaranih mladih ljudi koji žele da napuste zemlju, Kosovo predstavlja ambasador poput Martina Berishaja, koji je uključen u veliku finansijsku aferu sa energetskom mafijom Srbije, umnogome narušavajući imidž zemlje“, dodala je ona.

Salihu je zatražila od premijera Kurtija i predsjednice Osmani da smjene ambasadora Berishaja.

„Tražimo od premijera i predsjednice da smene Berishaja i privedu ga pravdi na Kosovu. Potrebna nam je odgovornost, da vjerujemo da u ovoj zemlji ima nade i prostora za pravdu. U suprotnom, mladi će nastaviti da napuštaju Kosovo, urušavajući budućnosti naše zemlje”, rekla je ona.



Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online