Poslanik VV-a

Poslanik Samoopredjeljenja Arber Rexhaj izjavio je da je jedan od uslova Albina Kurtija za formiranje Zajednice srpskih opština kojem se protivi Evropska unija - reciprocitet, odnosno, da ako se formira ZSO da jednaka prava treba da imaju i Albanci u Preševskoj dolini, prenosi Reporteri.

„Pokret Samoopredjeljenje je odlučio da pitanje reciprociteta treba da bude u dijalogu. Ako može da postoji Zajednica bez izvršnih ovlašćenja, isto bi trebalo da važi i za Albance koji žive u Preševskoj dolini. Četiri odsto srpskog stanovništva koje danas živi na Kosovu vodi 10 opština na Kosovu i ima 10 poslanika, a u Dolini je duplo više Albanaca i nemaju nikakva prava u Srbiji”, rekao je Rexhaj za tv Dukagjini.

Premijer Albin Kurti je na sjednici 2. februara u Skupštini izneo šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština, a treći glasi "da prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi treba da ojačaju princip reciprociteta između dvije države".

Zamjenik premijera Besnik Bislimi rekao je juče da je Evropska unija imala primjedbe na dva od šest uslova koje je za formiranje Zajednice srpskih opština izneo premijer Albin Kurti, ali nije rekao na koje se uslove odnose ti komentari.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri