Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Besnik Bislimi okrivio je kompaniju "Elektrosever" i Evropsku uniju za nesprovođenje sporazuma o energetici, postignutog u junu prošle godine između Kosova i Srbije o pitanju naplate električne energije na sjeveru Kosova, prenosi Koha.

Bislimi je na konferenciji za novinare rekao da je jedini učesnika sporazuma, koji je u potpunosti ispunio svoje obaveze iz mape puta bila Vlada Kosova.

„Licencirali smo „Elektrosever“ i opremili ga energetskim identifikacionim kodom. Ugovori KOST-a i „Elektrosevera” su potpisani. Neispunjene tačke su slanje podataka o kupcima, što je 'Elektrosever' trebalo da uradi za sedam dana, a što se još nije desilo. Izuzev nekih falsifikovanih podataka poslatih poslije 100 dana. Nije ispunjena tačka potpisivanja sporazuma ili okvirnog ugovora između KEDS-a i 'Elektrosevera', a nije ispunjena ni peta tačka sporazuma da KEDS i KOST imaju stalan pristup trafostanici u Valaču", rekao je Bislimi.

Prema njegovim riječima, razlog što mapa puta nije finalizovana, "jeste zbog otpora 'Elektrosevera' da potpiše sporazum po mapi puta".

Dodao je kao to preduzeće insistira na poštovanju još jednog sporazuma "koji su navodno postigli sa KEDS-om u Istanbulu, a koji nema veze sa briselskim sporazumima“.

Prema Bislimijevim riječima, nisu ispunjene ni obaveze od strane Evropske unije.

„Dosta veliki dio krivice za dosadašnje nesprovođenje sporazuma snosi sam Brisel ili posrednici u Briselu, koji ne samo da su tolerisali sastanak u Istanbulu, već su i slali pogrešne signale ’Elektroseveru‘ kroz pogrešno tumačenja članova sporazuma, koji nemaju veze sa mapom puta“, izjavio je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore