Više kapitalnih investicija

Premijer Albin Kurti kaže da je 10 većinski srpskih opština na Kosovu dobijalo veći budžet po glavi stanovnika i više kapitalnih investicija u odnosu na 28 ostalih opština u kojima žive većinom Albanci.

“Deset opština sa srpskom većinom na Kosovu dobijao je u proseku 62 odsto više budžeta (u cjelini) po glavi stanovnika, kao i 89 odsto više kapitalnih izdataka po glavi stanovnika od ostalih 28 opština, od kojih je 27 sa albanskom većinom”, naveo je Kurti na Twitteru.

Dodaje da to pokazuju podaci Odjeljenja za budžet i finansije.

“To pokazuju podaci Odjeljenja za budžet Ministarstva finansija za posljednjih 14 godina, od 2008. Do 2022. Kada je riječ o korišćenju budžeta, šest relativno dobro integrisanih opština sa srpskom većinom na jugu su konstantno radile bolje od četiri opštine na sjeveru”, dodaje Kurti.

Kurti ističe da su "srpski političari i opštinski lideri u šest opština na jugu bili voljni i sposobni da planiraju, obezbjede i implementiraju u obrazovnu, zdravstvenu i saobraćajnu infrastrukturu", za razliku od četiri opštine na sjeveru Kosova.

“Međunarodna zajednica bi trebalo da smatra Vladu Srbije odgovornom za lišavanje ove četiri sjeverne opštine. Treba javno osuditi prinudu lokalnih građana preko šačice kriminalaca, predvođenih trgovcima novcem, narkoticima i oružjem sa crne liste američkog Trezora”, kaže Kurti.