Pogrešno bi bilo

Šef poslanika Demokratske partije Kosova (PDK) Abelard Tahiri rekao je da bi njegova stranka napravila veliku grešku, ako bi, u slučaju da sporazum između Kosova i Srbije ne bude podrazumevao priznanje, glasala za takav dokument u Skupštini, preneo je Reporteri.

“Ne mogu danas da vam kažem stav PDK, jer će Predsjedništvo ili Skupština stranke doneti odluku o tome. Ja smatram da je veoma pogrešno ako bi PDK glasala sporazum bez priznanja. Prije godinu dana, sve što je dolazilo iz SAD, obuhvatalo je priznanje, i bila bi greška glasati za dokument koji bi danas legitimisao status kvo”, rekao je Tahiri.

Kada je riječ o nacrtu Statuta Zajednice srpskih opština, koji je izradila njemačka nevladina organizacije Fondacija Fridrich Ebert, Tahiri je rekao da bi tim pitanjem trebalo da se bavi Vlada Kosova, a ne nevladine organizacije, domaće ili međunarodne.

„Ne treba da dozvolimo drugima da rade naš domaći zadatak, da ih mi namećemo drugima. Osnova za diskusiju neće biti takvi nacrti, osnova za diskusiju treba da budu nacrti vlade, jer su oni zvanični. Mi moramo da preuzmemo vođenje tih procesa”, rekao je Tahiri.

On smatra i da je koncept prema kojem ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja, veoma štetan.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri