U posjeti Italiji

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je, u intervju za italijanski list "Corriere della Sera", da je Srbija odgovorna za tenzije na sjeveru Kosova, navodeći da je ruski uticaj u Srbiji sve veći, ali i da Ustav Kosova štiti manjine više nego bilo koji u Evropi.

Osmani, koja boravi u posjeti Italiji, rekla je da je za tenzije u Sjevernoj Mitrovici kriva Srbija.

"Prije svega, ruski uticaj u Srbiji je sve veći. Beograd je dao zeleno svjetlo za otvaranje takozvanih ruskih humanitarnih centara, koji su, prema SAD, ništa drugo do špijunski centri, koji su granicu sa Kosovom pretvorili u utočište za one koji su pod evropskim sankcijama", rekla je Osmani za italijanski dnevnik.

Ona je navela i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić plaćao, podržavao, podsticao i naoružavao "bande na sjeveru Kosova".

"Srpski kriminalci koji su odavno na crnim listama SAD i Velike Britanije, ono što se zove balkanska mafija i ne voli odlučnost sa kojom se borimo protiv toga. Zato koriste nasilje protiv nas", rekla je Osmani.

Ona je Vučića nazvala "kraljicom drame" i "palikućom i vatrogascem", koji, prema njenim riječima "prvo koristi bande za destabilizaciju, a onda ide okolo i priča o miru“.

Osmani je rekla i da Ustav Kosova štiti manjine više nego bilo koji drugi u Evropi.

"Bili smo inspirisani najboljim tradicijama ljudskih prava, jer smo hteli da se uvjerimo da se svi osjećaju sigurno i dobrodošli. Bili smo prvi koji smo bili diskriminisani, znamo šta to znači. Srbi poslije rata nikada nisu imali problema. Incidenata je, naravno, bilo, ali međunacionalnih je 0,03 odsto od ukupnog broja i sve ih je manje“, navela je Osmani.

Ona problem vidi u tome što su, kaže, Srbi na sjeveru Kosova na granici sa Srbijom, i Vučić ih "koristi kao taoce".

"Ne plaše se mene, boje se srpskih bandi koje im ulaze u kuće, pale im kola, prijete njihovoj djeci. To je vrlo teška situacija", rekla je Osmani.

Navela je da Kosovo vjeruje da može da se postigne dogovor sa Srbijom, ali da je "za tango potrebno dvoje".