RTK otkriva

Masakri i zločini koje je počinio Miloševićev režim nisu zaustavili čak ni aktuelnu vlast u Srbiji u njenim nastojanjima da destabilizuje Kosovo. Nedavno su paralelne strukture ponovo postavile barikade na sjeveru zemlje, koje su potom uklonile.

Ali iza barikada su otvoreni i kanali i podignuti odbrambeni zidovi vrećama, što pokazuje da su paralelne strukture bile spremne za otpor državi Kosovo.

RTK donosi ekskluzivne snimke rovova koji su iskopani u blizini sela Lešak u Leposaviću odakle se može posmatrati svako kretanje na putu.

Paralelne strukture u režiji Beograda koje su postavile barikade sprečile su saobraćaj u sjevernom dijelu Mitrovice.

Ali kamioni nisu bili sve što su imali na umu.

Nakon kamiona koji su nedeljama ostajali na ovom putu, paralelne strukture su izvršile druge pripreme za suočavanje sa situacijom.

RTK saznaje da su rov otvorile strukture na sjeveru u vrijeme postavljanja nekoliko barikada u sjevernom dijelu zemlje. Rov je napravljen kao znak otpora.

Rov, koji je, čini se, već neko vrijeme bio otvoren, nalazi se u blizini magistralnog puta, s kojeg se vidi svako kretanje.

Vreće koje su postavljane ispred rova bile su prekrivene granjema i trnjem kako ih niko ne bi primijetio.

Pored rova, nekoliko metara dalje nalaze vreće koje su činile zaštitni zid. Za razliku od rova, vreće su jasno vidljive sa ulice i nalaze se ispred stambene kuće.

RTK je pokušala da dobije odgovor od Policije Kosova da li su obavješteni o ovoj akciji i da li su identifikovali ljude koji su ih izgradili, ali nisu odgovorili. O ovim tragovima koji su ostali na sjeveru zemlje nije odgovorilo ni Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U međuvremenu, premijer Albin Kurti rekao je prije nekoliko dana za austrijski list Di Presse da postoje dokazi koji dokazuju prisustvo ruske plaćeničke grupe Wagner i ruske nacionalističke motociklističke bande Noćni vukovi na sjeveru zemlje i blizu granice.