Intervju za španski list El Pais

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je za španski list El Pais da se nada da će Španija da se pridruži zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova.

Na konstataciju novinara da premijer Španije Pedro Sanchez tvrdi da se jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova krši međunarodno pravo, zbog čega španska vlada ne priznaje Kosovo kao državu i pitanje šta misli o tome, Kurti je rekao da prema predsjedniku Sanchezu ima najveće poštovanje.

"I imao sam priliku da se sastanem sa njim tokom Socijalističke internacionale koja je održana (prošlog novembra) u Madridu. Tada sam prvi put putovao u Španiju. I nadam se da će se Španija pridružiti velikoj većini zemalja (koje su priznale Kosovo). Od 27 članica EU, 22 su to već učinile. A od 30 članica NATO-a, 26 je to uradilo. U bivšoj Jugoslaviji Kosovo je bilo najsiromašnije i najviše eksploatisnao. Dok su Katalonija i Pais Basko najbogatije u Španiji. Željeli smo da budemo kao ostatak države, ali su nas ugnjetavali. Naše je bilo kolonijalno pitanje, kao što je Alžir bio sa Francuskom", rekao je Kurti u intervjuu za El Pais.

Upitan za mišljenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Katalonije, Kurti je rekao da u Španiji, koja je demokratska zemlja, ne postoji ništa što Madrid i Barselona ne mogu da riješe dijalogom.

"Problem koji imamo sa Srbijom je što je to autokratija. Ima jednu stranku, jednog vođu, jednu crkvu. I bliske odnose sa Rusijom. Da se Madrid ponašao kao Beograd već bih imao sastanak sa Katalonijom", rekao je Kurti.

Kurti je naveo da na Kosovu ima 130.000 Srba i da je trećina njih na sjeveru Kosova, dodajući da je na sjeveru bio više puta dok je bio u opoziciji a kada je postao premijer dva puta.

"Velika većina Srba je integrisana u sistem i priznaje Vladu Kosova. Na Kosovu ima 130.000 Srba, a trećina njih je na sjeveru. A unutar te trećine je ekstremistička manjina. Naravno, biće potrebno mnogo vremena i truda. Ali vjerujem da je i njihova integracija moguća", poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/El Pais