Bez monoetničkog udruživanja

Premijer Kosova kaže da se pitanje zajednice srpskih opština može riješiti planom Evropske unije, ali u skladu s Ustavom Kosova, koji ne dozvoljava monoetničko udruživanje.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je učetvrtak da se pitanje zajednice srpskih opština (ZSO) može riješiti planom Evropske unije, ali u skladu s Ustavom Kosova, koji ne dozvoljava monoetničko udruživanje.

Na konferenciji za novinare poslije sastanka s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom u Neču, premijer Kosova rekao je da u potpunosti prihvata da francusko-njemački prijedlog bude prijedlog EU-a i ocijenio da je on dobra osnova za nastavak pregovora sa Srbijom.

“Evropska unija i [šef evropske diplomatije Josep] Borrell insistiraju da se taj plan nazove prijedlogom EU-a, koji podržavaju Njemačka i Francuska. U potpunosti to prihvatamo. Ovaj prijedlog smo prihvatili 9. septembra. Ovaj prijedlog je dobra osnova za nastavak pregovora”, kazao je Kurti.

Cilj Kosova je članstvo u Uniji

Tvrdi da, prema Ustavu Kosova, koji je sastavio Martti Ahtisaari, srpska zajednica na Kosovu ima mnoge privilegije, ali da se njime ne dozvoljava monoetničko udruživanje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kohu.

Kazao je da je tokom sastanka s Nehammer razgovarao o dijalogu Srbije i Kosova i ocijenio da taj dijalog treba voditi ka sporazumu o normalizaciji odnosa, “s fokusom na međusobnom priznanju”.

Kurti je dodao da je cilj Kosova članstvo u Evropskoj uniji.