Ekonomski stručnjaci

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da je 2022. godinu osim pandemije koronavirusa, obilježila ekonomska kriza i inflacija koja je dostigla 19,2 odsto, prenosi Lajmi.

Profesor Muhamet Sadiku kaže da je 2022. bila teška ekonomska godina, kako za zemlje u svijetu tako i za Kosovo, jer je inflacija najviše pogodila građane.

„I ove godine imamo veoma negativan uticaj globalne krize sa električnom energijom i svi ti međunarodni izazovi odrazili su se na porast inflacije u svim zemljama. Ovo povećanje inflacije pogodilo je i Kosovo i procjenjuje se da je bila oko 18 odsto, što je veliki udarac za životni standard građana Kosova. To je najviše pogodilo socijalnu strukturu, penzionere i uopšte potrošačku korpu jedne kosovske porodice... Moramo uzeti u obzir i 'mišiće vlade' da interveniše u ublažavanju inflacije, jer Vlada Kosova nema kapacitet da se bori protiv međunarodne inflacije, ali mora da se bori za amortizovanje negativnog uticaja inflacije na stanovništvo Kosova. Stanovništvo Kosova, posebno neke socijalne kategorije, imalo je jednokratnu podršku dva puta godišnje, a to je daleko od onoga da bi se reklo da ima sistemsku podršku. Privatni sektor je generator ekonomskog rasta i što je ovaj sektor razvijeniji mogućnosti za borbu protiv inflacije su veoma velike“, naglašava profesor Sadiku.

Predsednik Privredne i industrijske komore Kosova Skender Krasniqi izrazio je razočarenje Vladom Kosova zbog toga što ne podržava preduzeća i radnike u privatnom sektoru.

Krasniqi smatra da će naredna godina doneti pozitivne promjene, posebno u ekonomskom aspektu.

„2022. imala je mnogo izazova, koji su bili neočekivani, ali se nadamo da ćemo 2023. godine imati pozitivne pomake jer smo se u godini koju ostavljamo iza sebe suočili ne samo s pandemijom kovida, već i sa ruskom agresijom u Ukrajini, koja je indirektno pogodila i nas na Kosovu, sa nedostatkom proizvoda i enormnim poskupljenjem. Takođe, tokom ove godine privrednici su se suočili sa velikim finansijskim problemima, koji i dalje traju, a nažalost Vlada Kosova nije uspela da pritekne u pomoć privredi, kao ni radnicima privatnog sektora, koji su čekali podršku. Očekivali smo da ćemo imati podršku kao preduzeća sa različitim paketima, čak i za bankarske kredite. Kao Privredna komora stalno smo tražili podršku... Očekivali smo bolju saradnju sa centralnim institucijama, bilo na nivou premijera, ministara, ali to je izostalo”, rekao je Krasniqi.

I predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna rekao je da je visoka inflacija pogodila građane i privredu Kosova.

„Inflacija u 2022. godini dostigla je visoku, dvocifrenu stopu ili najvišu od proglašenja nezavisnosti do sada. Ovo je bio veliki izazov za poslovanje. Drugi izazov je bio što preduzeća nisu imala priliku da se oporave nakon perioda pandemije jer je lanac nabavke tokom pandemije bio poremećen. Iako je godinu dana nakon pandemije počelo pozitivno kretanje, došlo je do rata između Ukrajine i Rusije, koji je indirektno uticao na naše poslovanje, jer su naše kompanije bile povezane sa evropskim biznisima i direktno su pogođene ratom. Onda se dogodila energetska nesigurnost i sledeći izazov je bio nedostatak radne snage”, naglasio je on.

Prema izvještaju Svjetske banke, inflacija na Kosovu je porasla na 19,2 odsto. Ove godine došlo je do usporavanja privrednog rasta, a očekivanja su da će stopa bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2022. biti između tri i četi odsto, dok je u 2021. taj rast iznosio 10,7 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi