Poslanica PDK

Poslanica PDK Rezarta Krasniqi ističe da su nezadovoljni tokom dijaloga, prenosi Kosovo press.

“Do sada je to bio tehnički dijalog i nije bilo nikakvog napretka, ali mogu reći da je bilo smo nazadovanja. Vidimo i situaciju na sjevernom dijelu Kosova, gdje vlast samo priča o suverenitetu i integritetu, koji su narušeni. Kao opoziciona stranka podržavamo premijera u svim integracijskim temama. Takođe, za dijalog uz obostrano priznavanje, očuvanje ustavnosti, integriteta i suvereniteta, iako mi to još uvijek ne vidimo. Ne očekujem da se dijalog završi tokom ove vlade, jer smo po pitanju ovog procesa nazadovali”, poručila je Krasniqi.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rustemi ističe da je Vlada Kosova iznela za pregovračkim stolom potrebu za postizanje konačnog sporazuma sa obostranim priznanjem, dodajući da su očekivanja od dijaloga u 2023. godini velika, dok su opozicioni poslanici nezadovoljni dosadašnjim tokom pregovora.

"Dijalog je potpuno rekonceptualizovan. Kosovo je posvećeno i konstruktivno, ali naravno za sporazum su potrebne dvije strane. Treba pojačati međunarodni pritisak na Srbiju, s jedne strane, da prekine vezu koju ima sa Rusijom i Kinom, koja služi kao oruđe Rusiji za destabilizaciju regiona kroz destabilizaciju sjevera, a s druge strane, naravno, da se postigne konačan sporazum uz obostrano priznavanje. Potpuna normalizacija između dvije zemlje ne može se dogoditi bez međusobnog priznanja. Ako govorimo o normalizaciji, i u smislu međunarodnih vrijednosti, onda treba doći do međusobnog priznavanja i na taj način se mogu graditi dobrosusjedski odnosi”, kaže Rustemi.

Poslanica PDK Ariana Musliu-Shoshi smatra da Kosovo nema a dekvatan plan u vezi dijaloga sa Srbijom.

"Danas vidimo dijalog koji nije vremenski definisan i koji nema princip. Ali ono što je još bolnije je to što ne vidimo da imamo konačni epilog. Dakle to je ad-hok dijalog, koji nema plan i strategiju i ne vidimo nikakve konkretne rezultate... Imali smo dijalog koji se bavio tehničkim pitanjima vezanim za teritoriju Republike Kosovo, a ne normalizacijom odnosa između dvije zemlje. Ali bilo je dogovora o kojima se razgovaralo o registarskim tablicama, koje su potpuno unutrašnja država, a ne odluka o kojoj se ne razgovara ni sa Briselom ni sa dijalog završi tokom ove vlade”, navodi ona.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press