Saopštenje

Kfor se danas oglasio saopštenjem u kome se navodi "da je korisno podsetiti da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje Kfora za kretanje i obuku na teritoriji Srbije, a što se tiče Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima, zahtjeva prethodnu saglasnost komandanta Kfora za odlazak na sjever Kosova".

U saopštenju se ističe da "nakon izvještaja da su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prije nekoliko dana posjetili jedinice Vojske Srbije raspoređene u Raškoj oblasti, oko dva kilometara od granične linije sa Kosovom, korisno je podsjetiti da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje KFOR-a za kretanje i obuku na teritoriji Srbije".

"U skladu sa postojećim sporazumima, Vojska Srbije je dužna da obavjesti štab Kfora samo u slučaju da neke od njihovih jedinica moraju da priđu bliže od 1.000 metara od granične linije. Informaciju Kforu mora dati Zajednička komisija za implementaciju, čija je misija da olakša komunikaciju i razumijevanje između komandanta Kfora i srpskih snaga bezbjednosti", piše u saopštenju.

Iz Kfora dalje navodi da "što se tiče Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima, zahtjeva prethodnu saglasnost komandanta Kfora za odlazak na sjever Kosova. KFOR, u skladu sa svojim mandatom, može da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na sjeveru Kosova kao dio ovog procesa saglasnosti".

"Podsjećamo da su se sve strane uvek pridržavale postojećih sporazuma i pozivamo ih da to nastave. KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da obezbjedi bezbjedno i bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice pod našim mandatom UN, na osnovu Rezolucije 1244 SBUN iz 1999. KFOR nastavlja da pažljivo prati situaciju na terenu i aktivnosti duž granične linije, podržavajući dijalog za pronalaženje sporazuma za smirivanje tenzija na sjeveru Kosova", piše na kraju saopštenja Kfora.