Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla izjavio je da se Srbija sa barikadama kao oruđem bori "protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta" Kosova, a da je Kosovo zainteresovano da se bori protiv kriminala i kriminalnih grupa unutar Kosova.

On je na Facebooku naveo da za razliku od Srbije "koja ima za cilj destabilizaciju i rat, Kosovo želi mir i stabilnost" i da su neistinite tvrdnje da je Kosovo u stanju pripravnosti.

“Te informacije su deo propagande Srbije i Rusije. Upravo je Srbija, pod uticajem Rusije, podigla stanje vojne pripravnosti, naređuje podizanje novih barikada, kako bi opravdala i zaštitila kriminalne grupe koje terorišu posebno građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu”, rekao je Sveçla.

Dodao je da Kosovo ne zanima rat već "posvećenost borbi protiv kriminala i terorizma".

“Policija Kosova sprovodi svoj zakonski mandat kao i svuda u Republici Kosovo. To su njihovi svakodnevni zadaci a ne ratna spremnost. To važi i za Kosovske bezbjednosne snage koje obavljaju svoje svakodnevne dužnosti i nije riječ ni o podizanju pripravnosti ili angažovanju rezervista”, rekao je on.

Ističe da sve institucije blisko sarađuju sa međunarodnim partnerima tako da se ovo pitanje riješi bez moguće eskalacije.

“Ova činjenica očigledno koči Srbiju, koja čini sve da barikade donesu čak i ljudske žrtve, o čemu svjedoče uzastopni oružani napadi na policajce, pripadnike Eulexa i nedavno na Kfor. Sa barikadama kao oruđem, Srbija se bori protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta susedne države, a mi smo zainteresovani da se borimo protiv kriminala i kriminalnih grupa unutar naše države, ma ko oni bili”, rekao je Sveçla.

Sveçla ističe da Srbija, predvođena Vučićem, po svaku cijenu pokušava da naruši demokratske vrijednosti koje Kosovo promoviše i štiti.

“Stoga nećemo stati na zaštiti ovih demokratskih vrijednosti i bićemo blizu svim našim građanima bez razlike, uprkos pretećim trendovima”, rekao je.

Izvor: Kosovo Online