Barikade neizvesnost za strane investicije

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna izjavio je da postoji velika mogućnost da zemlje Evropske unije 2023. godine uđu u recesiju, odnosno opšti pad privredne aktivnosti i da bi se u tom slučaju to odrazilo i na Kosovo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rafuna kaže i da prognoze privrednog rasta na Kosovu ove godine "neće biti dovoljne" za razvoj i zapošljavanje.

Proizvodnja i privlačenje stranih investicija su glavne tačke na koje Kosovo treba da se fokusira, između ostalog, kaže on i dodaje da jednocifreni privredni rast ne stvara zaposlenost.

"Mi smo godinama išli u privredni rast i do 5 odsto i videli smo da nam je za razvoj i zapošljavanje potreban dvocifren privredni rast – koji ove godine nismo ostvarili. Što se tiče zapošljavanja, treba da uđemo u strukturu gde se zapošljavanje odvijalo, u kojim sektorima. Druga stvar je odlazak mladih", rekao je Rafuna.

On je pomenuo i problem sa strujom istakavši da ako struja poskupi, treba vidjeti mogućnost da Vlada povećani dio cijene subvencioniše privrednicima, da ga ne obračunavaju u proizvodu – koji onda plaća građanin.

Prema njegovim riječima, nedavne tenzije na sjeveru Kosova nisu uticale na ekonomiju sve dok barikade nisu postavljene.

"Biznis se ne bavi politikom. Uspostavljene barikade nisu dobar odraz, jer sve strane televizije izvještavaju o ovim barikadama i tenzijama na sjeveru. Za stranog investitora, ovo stvara neizvesnost za investicije na Kosovu. Dakle, to je signal za investitora da ne treba žuriti da svoj kapital ulaže na Kosovo. Mi, kao institucije, moramo da promovišemo bezbjednost, moramo da promovišemo Kosovo kao sigurnu zemlju za investicije. Kosovu su potrebne strane investicije koje će oporaviti privredu", istakao je on.
Izvor: RSE