Srbija je palikuća na Balkanu

Poslanik u Skupštini Srbije Shaip Kamberi ocjenio je da situacija na sjeveru Kosova "pokazuje grubu intervenciju Beograda, kao i da Srbija pali vatru na cijelom Balkanu i da tu avanturu mogu samo da zaustave SAD", prenosi Koha.

„Srbija je palikuća na Balkanu. U jednom danu igra ulogu piromana i vatrogasca. Dakle, politički koncept koji se mora zaustaviti i moć da zaustavi ovu avanturu Srbije, mislim da imaju samo Sjedinjene Američke Države, jer Evropska unija sa svojom krizom identiteta koju danas ima, sa unutrašnjim sporovima, sa pravom veto, čak i od strane Mađarske ili Slovačke ili bilo koje druge zemlje, sprečava sebe da bude faktor koji može doneti mir na Balkanu“, rekao je Kamberi u intervjuu za Kosova press.

Kamberi navodi da kako navodi u cijelom "haosu na sjeveru Kosova, ono što je pozitivno jeste da se vidi činjenica da konačno ima lokalnih Srba koji otvoreno govore o gruboj intervenciji Beograda i o političkoj mafiji koja teroriše same Srbe".

„Politička mafija preko koje se pokušava destabilizovati Kosovo i region u cjelini. Dakle, ovo je ohrabrujuće i Kosovo treba da koristi ove mehanizme. Treba da iskoristi one Srbe koji su zaista zainteresovani da budu integrisani u Republiku Kosovo, da budu ravnopravni građani i da imaju prava i, naravno, direktnu komunikaciju sa međunarodnom zajednicom, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama“, izjavljuje Kamberi.

Kamberi navodi da je "predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podneo zahtjev Kforu za povratak srpskih snaga bezbjednosti na teritoriju Kosova zbog unutrašnje politike i smirivanja stanovništva na sjeveru".

„Ni on sam nije ubeđen da se to može desiti, pogotovo ne pod ovim okolnostima. Okolnosti u kojima na sjeveru Kosova imamo destabilizaciju situacije, gdje Srbiju vide kao neprijatelja čak i sami Srbi, veliki dio tamošnjih Srba to više ne doživljava kao državu koja štiti njihova prava, već država koja je u njih unosila strah. Dakle, ne vjerujem da je to realno i ne postoji mogućnost da se to desi“, naglašava Kamberi.

Izvor: Koha/kosovoonline