Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti zahvalio se poslanicima koji su podržali Zakon o platama i javnim funkcionerima, dodajući da su to dva dijela istog projekta koji predstavljaju veliki korak pred suštinsku promenu koju svi očekuju.

Kurti u objavi na Facebooku navodi da se tim zakonima povećava profesionalizam javne uprave, kao i kapacitet pružanja brzih i kvalitetnih usluga za građane.

"Zakonom o državnim funkcionerima stvorili smo, između ostalog, sve odgovarajuće mehanizme za otvoreno zapošljavanje za sve izvan i unutar javne uprave", naveo je Kurti.

Prema njegovim riječima, Zakonom o platama u javnom sektoru po prvi put uspostavljen je jedinstven sistem plata zasnovan na zakonitosti i transparentnosti, pravdi i jednakosti.

"Ovim zakonom smo nivelisali razliku između najveće i najniže plate sa 20 puta na samo 4,78 puta. Razlika između najvišeg koeficijenta koji ima predsjednik i koeficijenta vrhovnog komandanta i vojnika KBS je samo 3,20 puta, a razlika između plate premijera i običnog vojnika je samo 2,93 puta. Razlika između ministra i starijeg policajca je svega 2,77 puta, dok je razlika u plati između premijera i policajca 2,88 puta. Ljekar specijalista u zdravstvenim ustanovama je u istom odnosu sa pravosudnim sistemom u Sudu i osnovnim tužilaštvom i blizu koeficijentu profesora", naveo je Kurti.

Kurti je poručlio da je reforma zakonodavstva samo prvi korak na putu ka modernoj, profesionalnoj i efikasnoj administraciji.

Izvor: Kosovo Online