Proces

Ambasadori zemalja članica Evropske unije (EU) su na sastanku u Briselu 20. decembra odobrili prethodno postignut sporazum između Saveta EU i Evropskog parlamenta o liberalizaciji viza za Kosovo, potvrdili su diplomatski izvori EU.

Ovim je učinjen formalni korak ka finalizaciji ove odluke, koju su zemlje članice usaglasile 30. novembra.

Prema proceduri, češko predsedavanje Unijom je, u ime Saveta EU, ušlo u pregovore sa Evropskim parlamentom i nakon samo jednog sastanka postignut je dogovor između ove dve institucije EU.

Pregovore je, u ime Evropskog parlamenta, vodio izvestilac za viznu liberalizaciju za Kosovo Thijs Reuten iz Holandije.

Iako bi Parlament želeo da odluka bude bezuslovna i brže stupi na snagu, ova institucija EU je usaglasila tekst odluke kako se ne bi stvarale okolnosti koje bi dodatno odugovlačile proces.

Ovaj sporazum sad treba da izglasa Komitet za pravdu i građanske slobode (LIBE) pri Evropskom parlamentu, a zatim ide na plenarnu sednicu. Očekuje se da će ova procedura biti u prvoj polovini naredne godine.

Evropski parlament je do sada izražavao snažnu podršku viznoj liberalizaciji Kosova.

Parlament je takođe izvršio pritisak na zemlje EU da što pre prihvate odluku o ukidanju viza za građane Kosova, državi čiji građani jedini na Zapadnom Balkanu ne mogu da putuju u EU bez viza.

Prema tekstu, odluka o liberalizaciji viza za Kosovo - koju su usaglasili Evropski parlament i Savet EU, a koju su 20. decembra odobrili stalni predstavnici zemalja članica Unije - stupiće na snagu u vreme kada Evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja (ETIAS) bude u potpunosti operativan, najkasnije do 1. januara 2024. godine.

ETIAS je sistem za davanje ovlašćenja za putovanje u one zemlje Evropske unije koje pripadaju šengenskom prostoru.

Sistem će sprovoditi takozvani skrining pre putovanja putnika koji uživaju bezvizni pristup Šengenskom prostoru. Na taj način će omogućiti državama članicama da uskrate dozvolu putnicima za koje se smatra da predstavljaju bezbednosnu pretnju, rizik u smislu iregularnih migracija ili javnog zdravlja.

Da bi prešli spoljnu šengensku granicu, putnici bez vize će morati da imaju i važeću putnu ispravu i ETIAS ovlašćenje.

ETIAS je odobren 2018. godine, ali je stavljanje ovog sistema u funkciju u nekoliko navrata odloženo.

Povezivanje vizne liberalizacije sa ETIAS-om je prvobitno zatražila Francuska.

Vizna liberalizacija omogućiće građanima Kosova da slobodno putuju u zemlje šengenskog prostora kojeg čine 26 evropskih zemalja.