Blokiraće proces članstva

Profesor evropskog prava Avni Mazreku kaže da je članstvo Kosova u EU nemoguće bez pet država članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova i da to dodatno otežava dobijanje statusa kandidata, prenosi Ekonomija onlajn.

Mazreku kaže da će te države blokirati proces članstva Kosova u Evropskoj uniji.

„Nažalost, mislim da za Kosovo neće biti nikakvih proceduralnih koraka kako bi se potvrdio status zemlje kandidata, odnosno početak procesa članstva Kosova u Evropsku uniju, zbog činjenice da Kosovo nije priznalo pet država članica EU. U nedostatku ovih pet priznanja, Kosovo je onemogućeno da se tretira kao normalan slučaj u procesu članstva. Dakle, akt podnošenja zahtjeva Kosova za status zemlje kandidata, je samo formalni akt preduzet od strane institucija Vlade Kosova, koji se eventualno može odraziti na promociju debate unutar institucionalnih struktura EU, ali efekte koji bi izazvali posljedice ili rezultate ovim aktom neće imati za Kosovo", rekao je Mazreku.

Dodaje da bez priznanja ovih pet zemalja Kosovo nikada neće ući u Evropsku uniju.

"Postoji pet država koje nisu priznale nezavisnost Kosova zbog čega Kosovo nikada neće ući Evropsku uniju, i drugo, ne može se postići konsenzus u strukturama odlučivanja u EU da se potvrdi status zemlje kandidata, čime se otvara put za članstvo u Evropskoj uniji, a samim tim, Kosovo ne može proći ove proceduralne faze”, rekao je Mazreku.

Stručnjak za integracione procese Agron Hoti kaže da će Kosovo naići na velike prepreke jer je dijalog sa Srbijom preduslov za ulazak u EU.

„Ne postoji određeno vrijeme kada država aplicira za članstvo u Evropskoj uniji, naravno da je Vlada podnela zahtjev Savetu ministara EU, ali razmatranje toga će potrajati, jer prolazimo kroz prilično težak proces, a to je dijalog sa Srbijom i bez uspješnog epiloga neće biti moguće ispitati zahtev za članstvo u EU", rekao je Hoti.

Govoreći o ovoj aplikaciji, Hoti kaže da je veoma skeptičan da Kosovo može da se pridruži EU.

„Postoji rizik da aplikacija ostane u fioci, jer je preduslov za kretanje ka evropskim integracijama regulisanje odnosa sa susjedima, u ovom slučaju sa Srbijom. Dakle, bez rješavanja problema sa Srbijom, nemam puno nade da će nam EU dati status kandidata i prilično sam skeptičan”, rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online