Građani Kosova

Građani Kosova smatraju da, i pored promjene vlasti, korupcija na Kosovu nije prestala.

Neki od njih su uvjereni da je dolaskom Kurtijeve vlade korupcija "ukorjenjena", dok drugi navode da će ona nestati tek kada sa političke scene odu svi stari političari.

"Korupcije ima, ali koja vlast na Kosovu nije korumpirana", navodi građanin Halit Kavaja.

Drugi je uvjeren da je na Kosovu trenutno više korupcije nego u prethodnim vladama.

"Na Kosovu je mnogo više korupcije nego u prethodnim vladama, ona i dalje postoji i neće nestati bez odlaska stare generacije", rekao je Lutfi Thaçi.

Iako smatra da nema promjena u borbi protiv korupcije, građanin Hamit Hoti bolje vidi trenutnu situaciju. Situacija, kaže, nije tako loša.

"Isto je kao prije i poslije Kurtija, nikakve promjene se ne primjećuju, građani ih ne primjećuju. Mislim da ima korupcije, ali ne u mjeri u kojoj to govore ljudi koji nemaju prave informacije", rekao je on.

U organizaciji civilnog društva u ponedjeljak je počela "Nedjelja borbe protiv korupcije 2022", gdje će biti održane različite aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o borbi protiv korupcije.

Povodom obilježavanja ove nedjelje, nevladine organizacije su planirale da pozovu sve lokalne i međunarodne aktere na Kosovu, sa ciljem podizanja svijesti o povećanju transparentnosti i odgovornosti u borbi protiv korupcije.