Predsjednik LDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku izjavio je nakon ubistva trudnice koja je, kako on navodi, imala sudski nalog za zaštitu, da je "država koju vodi Albin Kurti" pala u svim oblastima.

Abdixhiku je na Facebooku podsjetio da je čitav pravosudni sistem u štrajku.

"Da je hteo red i mir, ne bi ostavio državu godinu dana bez glavnog tužioca i ne bi smanjio plate cijelom pravosudnom sistemu da bi tamo napravio haos. Čitav pravosudni sistem je u štrajku. Više od 500 slučajeva dnevno je odloženo kao rezultat ovog nepotrebnog poteza", naveo je Abdixhiku.

Prema njegovim riječima, ako premijer želi da odgovara, prvo treba da se pozabavi "svojim ministrom unutrašnjih poslova" i cijelim lancem komandovanja, koji je sam postavio – od direktora policije pa naniže.

Abdixhiku je istakao da se premijer Kosova Albin Kurti obraća narodu kao analitičar i kao opozicionar i da i dalje ne shvata da je on vođa.

"Ako želite bolje bolničke usluge i sigurnost u našim bolnicama, nemojte čekati više od 100 dana da imenujete ministra zdravlja. Treća vlada za manje od dvije godine", napisao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online