Neispunjenje obećanja

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da aktuelna vlast na Kosovu nema nikakva dostignuća, osim pohvala koje sam sebi daje premijer Albin Kurti, prenosi Albanian post.

Mustafa kaže da u projektima Vlade Kosova nema realizma i da ima velikog kašnjenja u međunarodnoj saradnji.

"Imamo neprijatne i nedovoljne rezultate u oblasti obrazovanja, u oblasti zdravstva i u drugim oblastima. Sada smo suočeni sa inflacijom i nemamo adekvatne mjere koje je ova vlada preduzela protiv inflacije ili za ublažavanje efekata koji se svakodnevno ispoljavaju na građane, veoma visokih cijena i problema sa nezaposlenošću", naveo je Mustafa u intervjuu za televiziju Syri.

On smatra da Kurti nije u stanju da ispuni obećanja koja je dao tokom predizborne kampanje.

"Vidim samo neispunjenje obećanja koje je gospodin Kurti dao tokom kampanja, ali i ranije kao lider opozicionog Pokreta Samoopredjeljenje", kaže Mustafa.

Mustafa je istakao da su čak i projekti nastavljeni iz prethodnog perioda, dok se vlast stalno hvali da je nakupila mnogo novca u budžetu, ali da to nije zasluga aktuelne vlade.

"Tako se ministar finansija često izjašnjava u parlamentu, ili prilikom pravdanja novca, ili se hvali da je naplata novca veća nego što je bila u prethodnim periodima. Ali ni u jednom trenutku ne pokazuju da je naplata novca u budžetu i rezultat poskupljenja, jer se povećava i osnovica za obračun PDV, osnovica za obračun akcize i drugih fiskalnih obaveza", dodao je Mustafa.

On ne vidi da se obećanja koja je vlast dala ispunjavaju, ne vidi odgovarajuće promjene u oblasti privrede niti bilo kakvu ekonomsku politiku koja promoviše ekonomski razvoj, povećava zaposlenost i ekonomsku stabilnost, a što povećava povjerenje građana da ostanu na Kosovu i da ne bježe sa Kosova.

Prema njegovim riječima, nema nikakve promenu u pogledu vladavine prava, jer sve ono što su kritikovali u prošlim vladama u smislu nepotizma, zapošljavanja i politizacije rada, dešava se i danas.

"Čak i na mnogo konkretniji način od onoga što je rađeno ranije", dodao je Mustafa.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline