Alarm za nadležne

Bivši pukovnik Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) Afrim Veseli kaže da to što sve veći broj njegovih kolega napušta službu treba da bude alarm za nadležne, prenosi Ekonomija onlajn.

Veseli je dodao da je napuštanja KBS bilo i ranije, ali da se u posljednje vrijeme broj odlazaka pripadnika znatno povećao, što po njemu, predstavlja bezbjednosni rizik.

"Odlazak pripadnika KBS stvara ogroman jaz u organizaciji, jer prijem novih članova i njihova obuka zahtjeva vrijeme što predstavlja opasnost po bezbjednost", rekao je Veseli.

Veseli smatra da je glavni razlog napuštanja KBS ekonomske prirode i dodaje da su u vrijeme dok je on bio u službi, plate bile još manje.

"Jednu godinu smo radili bez plate, a onda smo devet godina primali po 200 eura. Ideal stvaranja vojske i državu nas je održao. Sada su nove generacije drugačije. Tokm 2009. godini plate su povećane i tada su bile dobre, ali sa sadašnjom inflacijom plate pripadnika KBS su ostale veoma male", rekao je Veseli.

Dodao je da Zakonu o platama nije odredio zadovoljavajuće koeficijente za pripadnike KBS.

"Nisam zadovoljan nivoom povećanja plata, jer pripadnici KBS moraju da imaju dostojanstvenu platu, a sadašnja od 500 eura je jako mala. Vojnik treba da bude miran i da ne razmišlja o svojoj egzistenciji", rekao je Veseli.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online