Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi izjavio je za Kosovo onlajn da odluka premijera Albina Kurtija da odloži rok za izdavanje kazni vlasnicima vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice na 48 sati, možda otvara put ka pronalaženju rješenja za trenutnu krizu.

Maliqi kaže da se nada da će Kurti da popusti, jer je kosovska strana bila problem u razgovorima u Briselu.

"Izgleda da će premijer Kurti ipak da popusti, jer je on bio problem i nije popuštao u Briselu. Ne zna se konkretno o kojim se opcijama pregovara. Borell je sigurno imao neku kompromisnu formulu. Nadam se da će se rok produžiti, barem za nekoliko dana, možda i na nekoliko mjeseci što je bio prijedlog Sjedinjenih Američkih Država i drugih", rekao je on.

On je naveo da je dijalog postao nepredvidiv, jer uvijek u pregovorima jedna strana zateže, a kako je dodao, ovoga puta je to nažalost bio Kurti. Prema njegovim riječima, odlaganje roka za dva dana nije veliki "popust", ali je možda ambasador SAD na KosovuJeff Hovenier Kurtiju predložio neki novi element.

On je dodao da postoji mogućnost i da je Kurti na osnovu negativnih komentara, kako na Kosovu, tako i od međunarodnih diplomata, odlučio da pregovorima da šansu još dva dana.

"Ja se nadam da će kritika na račun Kurtija pomoći da se on malo primiri i prihvati neku soluciju za odlaganje mjera", rekao je on.

Sagovornik portala Kosovoonline smatra da premijer Kurti ne shvata ozbiljnost situacije na Kosovu, već da skuplja političke poene.

"Ne znamo detalje pa ne možemo mnogo ni da komentarišemo. Kurti je išao sa dvadeset prijedloga, vjerovatno su svi bili neprihvatljivi, ili se on pomalo šalio. Kurti ne shvata situaciju ozbiljno, on sakuplja glasove, jer mu opada popularnost sa ovom vrstom pregovaranja. Hoće da pokaže da je neko i nešto, da može da se nosi sa američkom pritiskom i da na neki način kritikuje EU za prosrpski stav, ali takav postupak je bio nediplomatski", rekao je on.

Maliqi je naglasio da je Srbima potrebna garancija za formiranje Zajednice srpskih opština i dodao da je to međunarodna obaveza Kosova koju treba da preduzme i predstavi modele za njeno formiranje.

"Nadam se da će dijalog da se nastavi, jedino tu mogu da se postignu rješenja koja i druge stvari čine prohodnim. Problem je sa garancijama, Srbi na Kosovu treba da ih imaju. Oni traže da se formira Zajednica srpskih opština, a Kurti ne želi da do toga dođe. On po tom pitanju mnogo greši, jer je to međunarodna obaveza Kosova i treba da se razmišlja o modalitetima o formiranju ZSO, a ne da se sprečava njeno formiranje", zaključio je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online