Nevrijeme na Kosovu

Agencija za vanredne situacije (AME) saopštila je da je podigla stepen pripravnosti usled obilnih kišnih padavina koje su izazvale poplave. Najteža situacija je na jugozapadnom dijelu Kosova, gdje je u pojedinim mjestima pričinjena i materijalna šetata, prenosi Koha.

"Na osnovu procjene i u bliskoj saradnji sa relevantnim opštinskim direkcijama, Direkcijom za zaštitu i spasavanje, AME je podigla nivo spremnosti za vanredne situacije KOE - 112 širom Kosova. U svim opštinama je takođe podignut stepen pripravnosti, dodatne ekipe su angažovane na terenu prema trenutnoj situaciji i rizičnijim mjestima. Operativni centri AME trajno prikupljaju podatke o trenutnom stanju, analiziraju ih i donose odluke prema situaciji", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Ministarstvo unutrašnjih poslova biti redovno obavještavano u cilju informisanja o aktuelnoj situaciji, preduzimanju preventivnih mjera, reagovanju na licu mjesta, kao i eventualnoj potrebi podizanja stanja pripravnosti za vanredne situacije na nivou zemlje.

"S obzirom na ovu situaciju stvorenu atmosferskim padavinama, pozivamo vas sve na povećanu pažnju i oprez. Urgentni operativni centri su u pripravnosti 24 sata dnevno, pa vas molimo da nas kontaktirate na broj hitne pomoći 112 za sve poteškoće sa kojima se možemo suočiti", navodi se u saopštenju.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline