Hong Kong i južni kineski gradovi bore se sa široko rasprostranjenim poplavama dok region trpi neke od najvećih padavina u historiji.

U petak su ulice i stanice metroa u Hong Kongu bile pod vodom dok su zvaničnici zatvorili škole i radna mjesta.

Meteorološki biro je saopćio da je pljusak, koji je počeo u četvrtak, najveći koji je pogodio grad u skoro 140 godina, piše BBC.

Vlasti su morale da provedu nekoliko spašavanja, dok se na slikama koje objavljuju mediji vide mještani kako se probijaju poplavljenim ulicama.

Vlasti Hong Konga su u petak saopćile da su najmanje 83 osobe prebačene u bolnicu u posljednja 24 sata zbog "divljeg vremena". Kiša je također izazvala klizišta, blokirajući neke puteve.

Meteorološke vlasti objavile su u četvrtak uvečer "crni" signal za kišu, upozorenje izazvano padavinama koje prelaze 70 milimetara na sat. Opservatorija u Hong Kongu je kasnije izvijestila o količini kiše po satu od 158,1 milimetar, što je najveća količina od kada su počeli da ih bilježe 1884.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju vodu kako teče gradom, pretvarajući ulice u bijesne rijeke i ljude kako se penju na automobile i druge povišene platforme kako bi pobjegli iz vode.


Nevrijeme u Hong Kongu(FOTO: CNA/Screenshot)

Jaka kiša zadesila je i južnu Kinu, a grad Shenzhen prijavio je najveće kiše od kada su 1952. godine počeli da se evidentiraju.

Stotine letova obustavljeno je u široj provinciji Guangdong, dok su lokalne vlasti upozorile na bujične poplave i savjetovale stanovnike nižih područja da razmotre evakuaciju.

Deseci miliona ljudi žive u gusto naseljenim obalnim područjima južne Kine.

U Hong Kongu, gradski tunel u poprečnoj luci, ključna ruta koja povezuje glavno ostrvo sa poluostrvom Kowloon na njegovom sjeveru, također je poplavljen.

Kineska meteorološka uprava očekuje nastavak ekstremnih padavina u jugozapadnom dijelu zemlje u petak i subotu.

Najnoviji pljusak dolazi manje od sedmicu nakon što su dva tajfuna, Saola i Haikui, brzo i uzastopno pogodila južnu Kinu i izazvala zatvaranje širom grada u Hong Kongu.

Klimatske prilike su povećale intenzitet i učestalost tropskih oluja, što je dovelo do povećanja bujičnih poplava i veće štete.

BBC