Krhka bezbjednosna situacija

Predsjednica Nadzornog odbora Kosovske obavještajne agencije i poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musliu izjavila je da je situacija na sjeveru Kosova krhka i da postoji mogućnost eskalacije, prenosi Dukagjini.

Musliu je rekla da je više od 20 odsto teritorije Kosova trenutno van kontrole.

"Ne bih da ulivam strah građanima, ali moram da konstatujem da je bezbjednosna situacija na Kosovu generalno krhka, sa posebnim akcentom na sjever zemlje. Možemo reći da je više od 20 odsto teritorije zemlje van kontrole. Na sjeveru nemamo angažovanu policiju, nemamo instalirane institucije, nažalost tamo nema stvarnog rada policije Republike Kosovo", navela je Musliu za Radio Dukagjini.

Ona je zahvalila građanima Kosova što su ovih dana pokazali zrelost, navodeći da zahvaljujući njima postoji mir.

"Danas, više nego ikad, potrebna nam je koordinacija institucija zemlje, saradnja građana sa bezbjednosnim institucijama sa posebnim akcentom na građane sjevera Kosova, za šta je vredno pozdraviti zrelost i spremnost građana sjevera Kosova da pokažu smirenost i saradnju sa bezbjednosnim i državnim organima", naglasila je Musliu i pozvala građane da ne nasjedaju na, kako je rekla, dezinformacije srpskih medija.

Govoreći o mogućnosti sporazuma o registarskim tablicama, Musliu je rekla da očekuje da premijer Albin Kurti sarađuje sa političkim i međunarodnim spektrom.

"Ni u ratu OVK ne bismo mogli sami da uspemo bez podrške SAD i međunarodne zajednice, a naravno nećemo uspeti ni u razgovorima sa Beogradom. Svako neprijateljstvo po ovom pitanju biće na štetu Republike Kosovo. Stoga očekujem od premijera Kurtija da sarađuje sa političkim i međunarodnim spektrom kako bi održali mir i bezbjednost u zemlji", rekla je Musliu.

Upitana o njemačko-francuskom prijedlogu, Musliu je navela da ga nikada nije videla, kritikujući vladu Albina Kurtija zbog netransparentnosti.

"Transparentnost Kurtijeve vlade oko dijaloga sa Srbijom je nula. Ova Vlada je manevrisala dijalogom, pretvorila ga je iz sedmog prioriteta u drugi, a sada je to glavni prioritet. Ostavimo po strani patriotska i popularna dela i hajde da snažno usmerimo pažnju da ponudimo rješenje za Kosovo", rekla je Musliu.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini