Politički analitičar

Politički analitičar Artan Muhaxhiri istakao je da bi, nakon stalnih zahtjeva međunarodnih saveznika o odlaganju roka za preregistraciju vozila na RKS, najprikladnija odluka bila da Vlada Kosova preispita mjeru o novčanim kaznama, koja će stupiti na snagu 21. novembra, prenosi Lajmi.

"Najracionalnija odluka bila bi da Vlada Kosova preispita odluku o novčanim kaznama nakon stalnih zahtjeva međunarodnih saveznika, koji strahuju od bilo kakve veće eskalacije, koja bi unazadila Kosovo u procesu dijaloga, ali i u drugim vitalnim institucionalnim procesima", rekao je Muhaxhiri.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi rekao je da Srbi sigurno neće plaćati izrečene kazne, i dodao da ako kosovske institucije nemaju moć da u potpunosti sprovedu odluku, onda je treba preispitati.

"Odluku treba preispitati, jer bi etničke tenzije mogle da porastu zbog tehničke odluke, tako da ova odluka djeluje veoma nepromišljeno ako nemamo moć da je sprovedemo u celini", izjavio je Arifi.

SAD i EU su u kontinuitetu tražile od Vlade Kosova da odloži odluku za najmanje 10 mjeseci, ali Vlada Kosova od 1. novembra sprovodi odluku o ukoru dok, poslije 21. novembra, počinje kažnjavanje građana koji ne zamjene registraske tablice.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline